Bh. školarci zadivljeni turskim tradicionalnim streličarstvom

BiH 12.05.2022, 17:00 12.05.2022, 17:07
Bh. školarci zadivljeni turskim tradicionalnim streličarstvom

Stotine učenika osnovnih i srednjih škola iz Bosne i Hercegovine imalo je priliku da se upozna sa tradicionalnim streličarstvom dan prije početka 2. Balkanskog turnira u streličarstva koji se održava sutra.

Učenici koji uče turski jezik u školama u okviru projekta „Moj izbor je turski“, zajedno sa nastavnicima učestvovali su u događaju koji su organizovali Fondacija za streličarstvo i Institut Yunus Emre u kampusu Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS).

Direktor Instituta Yunus Emre u Sarajevu Mehmet Akif Yaman naveo je da su doveli učenike iz okolnih gradova, ali i glavnog grada Sarajeva, te kazao da su djeca u okviru manifestacije imala priliku da se okušaju u streličarstvu.

Navodeći da su prikazali i primjere klasične tursko-islamske umjetnosti poput kaligrafije, iluminacije, slikanja na koži, direktor Yaman je naveo da su se trudili da djeca provedu jedan zabavan dan na otvorenom.

Ali İhsan Öz, generalni direktor Fondacije za streličarstvo, podsjetio je da je prošlogodišnji turnir održan u gradu Tetovu u  Sjevernoj Makedoniji te kazao:“U Sarajevo smo stigli nešto ranije ove godine. Okupili smo našu djecu kroz radionice pisanja na koži i kaligrafije ali i kroz streličarstvo. Djeca sa jedne strane imaju priliku da iskuse streličarstvo a sa druge strane mogu se okušati i u radionici kaligrafije, slikanja na koži ali i bojanju.“

Djeca koja su učestvovala na manifestaciji su istakla da su uživala u streličarstvu ali i igranju ratovanja strijelom.

U toku dana učenici su, također,  imali priliku da učestvuju u igre poput trčanja u vrećama, nošenja jaja kašikom i vuča konopca. 

komentari (0)