BiH: Na IUS-u organiziran pilot projekt "Transnacionalni sastanak 2 - INTERVET Zapadni Balkan"

Projekt ima za cilj stvoriti prilike za učenje kroz rad u kompanijama u zemljama članicama Europske unije (EU), te unaprijediti kulturu mobilnosti stručnog/strukovnog obrazovanja u zemljama Zapadnog Balkana

BiH 01.07.2021, 13:32
BiH: Na IUS-u organiziran pilot projekt "Transnacionalni sastanak 2 - INTERVET Zapadni Balkan"
© AA

Na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu posljednja dva dana mjeseca juna,  održan je ”Transnacionalni sastanak 2 - INTERVET Zapadni Balkan”. 

INTERVET Zapadni Balkan je trogodišnji pilot projekt za internacionalizaciju stručnog obrazovanja i stručnog  obučavanja na Zapadnom Balkanu.

Projekt ima za cilj stvoriti prilike za učenje kroz rad u kompanijama u zemljama članicama Europske unije (EU), te unaprijediti kulturu mobilnosti stručnog/strukovnog obrazovanja u zemljama Zapadnog Balkana.

Partner domaćin, IUS LIFE, ugostio je učesnike i partnere projekta iz osam EU država (Italija, Belgija, Nizozemska, Francuska, Malta, Španija, Slovenija i Poljska) i šest zemalja Zapadnog Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Srbija).

Prije početka sastanka gostima se obratio rektor Internacionalnog univerziteta u Sarajevu Ahmet Yildirim, koji je poželio gostima dobrodošlicu i pozvao ih u obilazak IUS kampusa.

Na dvodnevnom događaju, partneri su ocijenili aktivnosti urađene u prethodnoj godini i naveli sve prednosti i nedostatke istih. Učesnici su razmijenili svoja iskustva i iznijeli sugestije o tome kako prevazići izazove narednih mobilnosti, te kako upravljati nepredviđenim troškovima, kao što su PCR testovi i izuzetno visoki troškovi organizacije mobilnosti zbog pandemije.

Sastanak je učesnicima pružio priliku da se lično sretnu i ojačaju već postojeću saradnju. Na kraju sastanka, gosti su dobili certifikate o prisustvu.

komentari (0)