BiH spremna poslati pomoć Sloveniji za saniranje šteta od poplava

Slovenija je putem Mehanizma Evropske unije za civilnu zaštitu uputila zahtjev za pružanje međunarodne pomoći nakon velikog nevremena i obilnih padavina u kojem su poplavljeni brojni objekti i oštećene saobraćajnice

BiH 07.08.2023, 14:40 08.08.2023, 14:46
BiH spremna poslati pomoć Sloveniji za saniranje šteta od poplava
© AA

Civilne zaštite iz Bosne i Hercegovine spremne su uputiti pomoć Republici Sloveniji za saniranje šteta od katastrofalnih poplava koje su zadesile ovu državu, objavilo je Ministarstva bezbjednosti BiH. 

Slovenija je putem Mehanizma Evropske unije za civilnu zaštitu uputila zahtjev za pružanje međunarodne pomoći nakon velikog nevremena i obilnih padavina u kojem su poplavljeni brojni objekti i oštećene saobraćajnice.

Na inicijativu ministra bezbjednosti BiH Nenada Nešića danas je u Sarajevu održan sastanak sa predstavnicima Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske i Federalne uprave civilne zaštite Federacije BiH, na kojem je razmotren mogući način i obim pomoći, prenosi AA. 

Slovenija je u svom zahtjevu tražila pomoć u teškoj mehanizaciji neophodnoj za čišćenje terena na poplavljenim područjima.

Republička uprava Civilne zaštite RS-a i Uprava Federalne uprave CZ FBiH izrazile su spremnost za slanje raspoložive mehanizacije sa posadama za raščišćavanje terena te će Nešić uputiti prijedlog Vijeću ministara BiH za donošenje odluke o slanju međunarodne pomoći.

Takođe traženi su i pontonski mostovi, te imajući u vidu da time raspolažu Oružane snage BiH, Nešić je taj zahtjev proslijedio Ministarstvu odbrane BiH na dalje postupanje, navodi se u saopštenju Ministarstva bezbjednosti Bosne i Hercegovine.

komentari (0)