Blinken: “Sankcije su moguće za one koji krše mirovni sporazum u BiH”

BiH 17.11.2021, 12:18
Blinken: “Sankcije su moguće za one koji krše mirovni sporazum u BiH”
© AA

Američki državni sekretar Antony Blinken zaprijetio je sankcijama u pismu kojeg je Predsjedništvu BiH predao njegov savjetnik, Derek Chollet. 

Blinken je u pismu naveo da je moguće uvesti sankcije onima koji narušavaju Dejtonski mirovni sporazum, kojim je na inicijativu Sjedinjenih Država okončan rat u Bosni i Hercegovini 1992-1995. godine.

U pismu se navodi da će SAD, kao posrednik za potpisivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, preduzeti neophodne korake u slučaju da se entiteti u Bosni i Hercegovini jednostrano povuku iz državnih institucija i prekrše sporazum, što može uključivati sankcije.

U pismu koje je objavila Istraga.ba navodi se da bi koraci protiv institucija Bosne i Hercegovine ne samo ugrozili EU perspektivu zemlje, već bi ugrozili stabilnost u regionu i krhku ekonomiju zemlje.

- Sjedinjene Države su najjači partner Bosne i Hercegovine u rješavanju pitanja podjele vlasti i funkcionisanja kroz dijalog, napisao je Blinken.

Pismo je članovima Predsjedničkog vijeća Bosne i Hercegovine uručio zvaničnik američkog State Departmenta Derek Chollet.

Dejtonskim mirovnim sporazumom u Bosni i Hercegovini su uspostavljena dva entiteta, i to Republika Srpska, u kojoj žive Srbi, i Federacija Bosne i Hercegovine, gdje Bosanci žive intenzivno.

Nakon što je bivši visoki predstavnik Bosne i Hercegovine Valentin Inzko donio zakon nametanjem zakona koji kriminalizira negiranje genocida u Srebrenici, bosanski Srbi su oštro reagirali na ovu odluku i počeli dovoditi u pitanje ulogu međunarodne zajednice u zemlji.

Milorad Dodik, srpski član Predsjedničkog vijeća Bosne i Hercegovine, izjavio je da će, osim vođenja bojkota koji je zaključao mehanizme odlučivanja u zemlji u znak protesta protiv ovog zakona, srpski entitet resetirati sve korake koje je preduzeo silom međunarodne zajednice i povratak na originalnu verziju Daytonskog mirovnog sporazuma.

U tom kontekstu Dodik je najavio da će se Srbi povući iz vojske, pravosudnog sistema i poreske uprave Bosne i Hercegovine.

Ne postoji ustavni način da se provedu radikalne odluke entitetske vlasti Republike Srpske, gdje su Dodik i njegova stranka SNSD na vlasti.

komentari (0)