Božić u BiH u sjeni provokacija: Od Ravnogorskog pokreta u Višegradu, pucanja u blizni džamije u Bijeljini do "Ne volim te Alija" u Doboju

Pripadnici četničkog Ravnogorskog pokreta organizirali su kolonu vozila u gradu Višegradu, koji je bio poprište masakra nad muslimanima tokom Drugog svjetskog rata i rata 1992-1995.

BiH 07.01.2022, 11:30 07.01.2022, 11:39
Božić u BiH u sjeni provokacija: Od Ravnogorskog pokreta  u Višegradu, pucanja u blizni džamije u Bijeljini do "Ne volim te Alija" u Doboju
© Printscreen

Šestog i sedmog januara kada pravoslavni kršćani slave Badnje veče i Božić, mnogi gradovi u Bosni i Hercegovini u kojima su muslimani nakon rata postali manjina, bili su poprište provokacija.

Pripadnici četničkog Ravnogorskog pokreta organizirali su kolonu vozila u gradu Višegradu, koji je bio poprište masakra nad muslimanima tokom Drugog svjetskog rata i rata 1992-1995.

Pripadnici pokreta koji je osnovao srpski nacionalistički četnički vođa Dragoljub Mihailović Draža, koji je odgovoran za ubistva hiljade nesrba, prošli su centrom grada u crnim uniformama uz ikonogradije te se uputili u pravcu Draževine, izazivajući nelagodu među povratnicima.  

Također, jučer je u Bijeljini, u blizini Atik džamije došlo do upotrebe vatrenog oružja, u vrijeme kada su muslimani izlazili sa namaza.

Prilikom prolaska u blizini Atik džamije u općini Janja, nepoznate osobe iz kolone vozila su se zaustavile i pucale tik uz džamiju, što je izazvalo nemire.

Dok policija istražuje počinitelje provokativne akcije, u priopćenju Stranke demokratske akcije (SDA) stoji kako se očekuje hitna reakcija snaga sigurnosti i lokalne vlasti povodom incidenta koji se dogodio nakon jutarnje molitve. 

I u Doboju na Badnju večer kolona od desetak vozila prošla je kroz grad sa zastavama Republike Srpske i ultrancionalističkom pjesmom koja sadrži uvrede na račun muslimana, uz fraze poput "Ne volim te Alija."

komentari (0)