Bosanskohercegovačke hadžije posjetile pećine Hira i Sevr i muzej Mekke

BiH 18.07.2022, 10:00 18.07.2022, 10:05
Bosanskohercegovačke hadžije posjetile pećine Hira i Sevr i muzej Mekke
© MINA

Prve hadžije iz Bosne i Hercegovine dolaze već sutra ujutro, a prethodnih nekoliko dana, koje su nakon obavljenih hadžskih obreda provele u Mekki, osim za ibadete iskoristili su i za posjetu raznim historijskim i turističkim znamenitostima.

Pećine Hira i Sevr su među najpopularnijim destinacijama, ne samo među hadžijama iz BiH, nego među svim hadžijama.

Putevi koji vode ka ovim pećinama, iako strmi i poprilično neuslovni, ne sputavaju čak ni hadžije starije dobi da se u ranim jutarnjim satima uspnu do vrha.

Pećina Hira je bila prva tačka susreta meleka Džibrila i Muhammeda s.a.v.s., kada je i počela objava islama riječju "Uči".

Pećina se nalazi na brdu Nur, koje je visoko oko 621 metar, a udaljeno je od Mekke oko 3,2 kilometra. To je pećina duga oko 272 centimetara, a široka oko 80.

Pećina Sevr se nalazi južno od Mekke i od Harema je udaljena oko deset kilometara. U nju su se Allahov Poslanik a.s. i Ebu Bekr r.a. sklonili prilikom Hidžre i u njoj su boravili tri dana.

Saudijska Arabija već dugi niz godina nastoji poboljšati funkcionisanje posjeta ovim pećinama. Generalno vijeće za turizam i nacionalnu baštinu je čak osnovalo Centar za posjetioce na lokalitetu brda Nur u Meki, koji još uvijek nije zaživio u punom kapacitetu.

Cilj projekta je da se posjetiocima organizuje sistematska i olakšana posjeta historijskim znamenitostima, da se upoznaju s činjenicama u vezi s historijskim lokalitetima na području Mekke, te da se edukuju o njihovoj historijskoj ulozi i Poslanikovoj a.s. biografiji.

Bosanskohercegovačke hadžije posjetile su i historijski Muzej Mekke koji je udaljen deset do 15 minuta vožnje od Haremi šerifa.

Muzej prikazuje historiju Mekke i sadrži mnoge arheološke zbirke iz različitih perioda islamske historije u regionu.

Muslimanima i studentima povijesti islama obilazak ovog muzeja je vrlo interesantan, jer Muzej ima sedam dvorana koje sadrže više od 100.000 artefakata, od kojih su mnogi stari stotinama godina.

Od arhitekture zgrade do eksponata, Muzej je svjedočanstvo slave muslimana koji su stoljećima vladali ovim prostorima.

Arhitektura zgrade je spoj tradicionalnog islamskog stila sa modernom tehnologijom. U muzeju se nalaze postavke starih rukopisa Časnog Kur'ana iz različitih epoha.

Osim toga, turisti mogu naučiti o procesu kodifikacije arapskog jezika nakon smrti Muhameda s.a.v.s.

Izvor: AA

komentari (0)