Christian Schmidt nametnuo nove izmjene Ustava FBiH

Sve odluke objavljene su na službenoj stranici OHR-a

BiH 27.04.2023, 18:11
Christian Schmidt nametnuo nove izmjene Ustava FBiH

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt nametnuo je više odluka u vezi formiranja vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine čime je odblokirao višemjesečnu političku krizu. Schmidt se obratio javnosti na konferenciji za medije nakon što je ranije više puta pozvao političke zvaničnike u Federaciji da formiraju vladu. 

Prema njegovim riječima, nove odluke odnose na privremene i trajne izmjene Ustava FBiH, a objavljene su na službenoj stranici OHR-a.


Prvenstveno, Vlada FBiH bit će formirana odlukom Schmidta i bez saglasnosti potpredsjednika FBiH iz reda Bošnjaka (Refika Lende) na koju se čekalo mjesecima.
Odluka će važiti, tvrdi Schmidt, samo u ovom izbornom ciklusu, čime OHR privremeno suspenduje dio uredbi Ustava Federacije BiH koje se odnose na ovlasti svih članova rukovodstva FBiH.


Druga odluka odnosi se na trajnu promjenu Ustava FBiH, čime će ubuduće jedan od članova rukovodstva FBiH moći biti preglasan prilikom imenovanja Vlade, a uvest će se i mogućnost veta. Da bi se veto ili neslaganje jednog od članova potpredsjednika oborilo bit će potrebno 10 ruku u klubu naroda Doma naroda koji ga je predložio. U praksi to znači da će 14 delegata u tom klubu morati podržati veto da bi se oborilo imenovanje Vlade.


Inače, ovo je druga izmjena Ustava Federacije BiH u posljednjih šest mjeseci koju je uradio visoki predstavnik u BiH.

komentari (0)