CIK-u uplaćen novac za opšte izbore

Arnautović je dodao je da je CIK BiH donio tri odluke o pokretanju ponovnih postupaka jer su ranije ponude poništili zbog visokih iznosa koji su premašili i do 100 posto planirane iznose u 2021. godini

BiH 09.06.2022, 13:09 09.06.2022, 14:14
CIK-u uplaćen novac za opšte izbore
© AA

 Centralni izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine je na današnjoj 26. sjednici pokrenula sve javne nabavke potrebne za održavanje opštih izbora u oktobru 2022. godine, potvrdio je na konferenciji za medije u Sarajevu predsjednik CIK-a BiH Suad Arnautović, rekavši da su sredstva za provedbu opštih izbora operativna i od jučer se nalaze na računu CIK-a. 

Arnautović se zahvalio ministru finansija i trezora Vjekoslavu Bevandi na hitnom i potpunom izvršenju odluke visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH o izvršenju odluke o odobravanju raspodjele 12,5 miliona konvertibilnih maraka (KM) sredstava za održavanje opštih izbora u Bosni i Hercegovini 2022. godine.

- Aktivnosti koje nisu mogle biti započete, bile su zaustavljene zbog neosiguranja finansijskih sredstava, sada se mogu provesti. Jedna od najzahtjevnijih aktivnosti su javne nabavke, rekao je Arnautović.

Dodao je da je CIK BiH donio tri odluke o pokretanju ponovnih postupaka jer su ranije ponude poništili zbog visokih iznosa koji su premašili i do 100 posto planirane iznose u 2021. godini.

Pozvao je sve privredne subjekte, kojih se to tiče, da se prijave na javne nabavke koje raspisuje CIK BiH.

Podsjetio je da je jučer potpisao okvirni sporazum o nabavci usluga štampanja i pakovanja glasačkih listića za izbore 2022. godine okvirne vrijednosti 1.634.069 KM sa PDV-om.

- Za potrebe štampanja oko 14 miliona glasačkih listića nabaviće se 120 tona papira, istakao je Arnautović.

Javno je uputio zahvalnost visokom predstavniku međunarodne zajednice u BiH Christianu Schmidtu na donošenju odluke o odobravanju raspodjele sredstava na ime pokrića rashoda vezanih za opšte izbore u Bosni i Hercegovini 2022. godine, odluke kojom se donosi Zakon o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine i odluke kojom se donosi Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju institucija Bosne i Hercegovine.

- Zahvalnost upućujemo i svim članovima Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira kao i svim ambasadorima u BiH koji su kontinuirano pružali podršku Centralnoj izbornoj komisiji BiH, naglasio je Arnautović.

Dodao je da izražava žaljenje zbog toga što nadležni organi Bosne i Hercegovine, i pored niza apela, nisu postupili u skladu sa svojim obavezama iz Izbornog zakona BiH, piše AA. 

komentari (0)