Cikotić i Folkestad o reformi sigurnosnog sektora i evroatlantskom putu BiH

BiH 02.09.2021, 14:57 02.09.2021, 15:06
Cikotić i Folkestad o reformi sigurnosnog sektora i evroatlantskom putu BiH
© Ministarstvo sigurnosti BiH

Izgradnja kapaciteta institucija u Bosni i Hercegovini i poboljšanje spremnosti da odgovore na sve sigurnosne izazove, ključni je prioritet Ministarstva sigurnosti BiH, a za ostvarenje tog cilja veoma je važna podrška i nastavak partnerskih odnosa s međunarodnim organizacijama, a posebno s NATO-om, istakao je ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić tokom današnjeg sastanka s komandantom NATO štaba u Sarajevu, brigadnim generalom Ericom Folkestadom, javlja AA.

Saradnja između Ministarstva sigurnosti BiH i NATO-a posebno je bila važna tokom odgovora na prirodne i druge nesreće, ali i pandemiju COVID-19.

Tokom sastanka istaknuta je posvećenost NATO-a da nastavi podršku BiH u reformi sigurnosnog sektora u cilju poboljšanja sigurnosti građana BiH, ali i ispunjavanja uslova na putu ka EU i evroatlantskim integracijama.

Razgovarano je o vježbi službi zaštite i spašavanja i Oružanih snaga BiH krajem mjeseca u Mostaru, na kojoj će se koristiti NICS sistem čija primjena olakšava koordinaciju i komunikaciju spasilačkih službi na terenu. Ovaj sistem koji koriste službe zaštite i spašavanja u BiH i regionu nastao je kao jedan od projekata zajedničke saradnje sa NATO-om.

komentari (0)