Džaferović: BiH ne podržava izraelska ubistva civila u Gazi

BiH 16.05.2021, 16:51
Džaferović: BiH ne podržava izraelska ubistva civila u Gazi
© AA

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović reagujući na objavu izraelskog premijera Benjamina Netanyahua na društvenim mrežama u kojoj je postavio zastave zemalja koje navodno podržavaju izraelske napade u Gazi, istakao je da BiH ne podržava i ne može podržavati ubistva nedužnih civila, javlja AA.

- Premijer Izraela Benjamin Netanyahu stavio je zastavu Bosne i Hercegovine uz zastave zemalja koje podržavaju aktuelne akcije Izraela. Moja poruka premijeru Netanyahuu je da Bosna i Hercegovina ne podržava i ne može podržavati ubistva nedužnih civila u Gazi koja vrše izraelske vojne snage. Pozivam premijera Netanyahua da obustavi nesrazmjerne napade na Gazu i da svoj doprinos kako bi se uspostavio mir za palestinski i izraelski narod, poručio je Džaferović.

Izrael od 10. maja iz zraka i s kopna vrši napade na Pojas Gaze. Uprkos reakcijama iz svijeta, Izrael je i sinoć nastavio žestoke napade na Gazu.

U saopćenju palestinskog Ministarstva zdravstva u Gazi u nedjelju navodi se kako su u napadima od ponoći život izgubila 23 Palestinca, među kojima je osmero djece i deset žena.

Povodom objave izraelskog premijera Benjamina Natenyahua na društvenim mrežama u kojoj je postavio zastave zemalja koje navodno podržavaju izraelske napade u Gazi, reagovala je i Bisera Turković, zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, prenosi AA.

Naime, Netanyabu je u nizu zastava zemalja koje podržavaju Izrael stavio i zastavu BiH, na šta se ministrica Turković oglasila sopštenjem za javnost:

“Država Bosna i Hercegovina podržava samo mir i napore za postizanje pravednog rješenja za Palestinu i Izrael. Nikakvo nasilje ne vodi trajnom miru i stabilnosti. Naprotiv. Pozivamo i podržavamo hitni prekid napada u kojima stradaju nevini. Bosna i Hercegovina podržava rješenje koje uključuje dvije države smatrajući da se samo pregovorima može doći do rješenja i trajnog mira. Također, podržavamo i međunarodne inicijative koje bi pomogle zaustavljanje posljednjeg vala nasilja.“

U izraelskim napadima na Pojas Gaze od 10. maja poginulo je 188 osoba, među kojima 55 djece i 33 žene, objavilo je u nedjelju palestinsko Ministarstvo zdravstva uz Gazi.

komentari (0)