Džaferović: Briselski sporazum dobar, treba okončati krizu i okrenuti se reformama

Ovaj sporazum je šansa da napravimo nove reforme, učinimo državu boljom i uređenijom i u konačnici steknemo status kandidata za članstvo u EU, poručio je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović

BiH 13.06.2022, 15:18
Džaferović: Briselski sporazum dobar, treba okončati krizu i okrenuti se reformama
© AA

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović poručio je da je Briselski politički sporazum dobar za Bosnu i Hercegovinu, da doprinosi stabilizaciji prilika i evropskom putu Bosne i Hercegovine. 

- Sasvim je jasno koje su poruke ugrađene u dokument i ne želim koristiti ovu priliku ni za kakav trijumfalizam. Treba biti odgovoran. Jako je važno da je Bosna i Hercegovina, nakon godinu dana teške krize, poslala pozitivan signal šefovima država i vlada Evropske unije, uoči historijskog samita koji će biti održan 23. juna i na kojem će se raspravljati o budućnosti evropske perspektive Zapadnog Balkana, kazao je Džaferović, te dodao da bi bilo loše da "uoči 23. juna nismo uspjeli ništa dogovoriti, jer bi time bila poslata depresivna poruka, koja bi išla u prilog onima koji tvrde da u BiH nije poguć nikakav iskorak, te da će sankcije samo zakoplikovati situaciju."

- Očigledno da je suprotno i da su američke i britanske sankcije otvorile prostor za dijalog. Nakon više od godinu dana teških rasprava o nadležnostima države, ovaj dokument je konačno prilika da se okrenemo konstruktivnim raspravama o reformama koje će nas približiti standardima Evropske unije. Umjesto da raspravlja treba li postojati državno pravosuđe, potrebno je donijeti zakon o sudovima i Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, kako bi ga učinili boljim, u korist građana koji žele funkcionalne i pravedne institucije. Predsjednik Michel je nazvao ovaj sporazum mapom puta za reforme, što nije slučajno. Treba se sjetiti da je prva Mapa puta usvojena 2000. godine, na osnovu koje smo proveli brojne reforme, unaprijedili institucionalni sistem i zaključili Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Ovaj sporazum je šansa da napravimo nove reforme, učinimo državu boljom i uređenijom i u konačnici steknemo status kandidata za članstvo u EU", poručio je Džaferović, piše AA. 

komentari (0)