Džaferović: Dodik se sramoti na međunarodnim skupovim

Džaferović je kazao da je Izmjenama Krivičnog zakona, koje je proglasio bivši visoki predstavnik Valentin Inzko, Bosna i Hercegovina osnažila svoje kapacitete i u borbi protiv poricanja nacističkih zločina

BiH 12.10.2021, 11:52
Džaferović: Dodik se sramoti na međunarodnim skupovim
© Fena

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović otputovao je u švedski Malme, gdje će, zajedno sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Željkom Komšićem, na poziv premijera Švedske Stefana Lofvena, predstavljati Bosnu i Hercegovinu na Međunarodnom forumu posvećenom čuvanju sjećanja na Holokaust i borbi protiv antisemitizma.

- Čuvanje sjećanja na Holokaust i borba protiv antisemitizma predstavljaju civilizacijsku obavezu i dug prema žrtvama. Industrija smrti, koju su organizirali nacistički zločinci, predstavlja primjer apsolutnog zla protiv kojeg se čovječanstvo može boriti samo ako ujedini svoje snage. Poštivanje žrtava Holokausta i osuda antisemitizma predstavlja temelje na kojima počiva naša civilizacija. Nažalost, i 76 godina od kraja Drugog svjetskog rata postoje oni koji su spremni širiti antisemitizam i vrijeđati žrtve, o čemu svjedoče i nedavni natpisi na zidovima logora u Aušvicu. Tome se moramo snažno suprotstaviti i to je svrha ovoga skupa, kazao je Džaferović u izjavi za Fenu iz Malmea. 

Džaferović je kazao da je Izmjenama Krivičnog zakona, koje je proglasio bivši visoki predstavnik Valentin Inzko, Bosna i Hercegovina osnažila svoje kapacitete i u borbi protiv poricanja nacističkih zločina.

- Izmjenama Krivičnog zakona zabranjeno je negiranje i zločina koji su utvrđeni u skladu s Poveljom Međunarodnog vojnog tribunala u Nirnbergu, što uključuje nacističke zločine nad Jevrejima i drugim narodima. Vrijeđanje žrtava i poricanje zločina ne spada u slobodu govora, kao što je jasno utvrđeno u presudama Suda u Strazburu i Direktivama EU. Svako ko poriče zločine i na taj način širi rasnu, etničku i vjersku mržnju treba da odgovara. Ko ima problem s ovim ima problem sa civilizacijskim standardima, kazao je.

Džaferović se osvrnuo i na učešće člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika na Samitu nesvrstanih u Beogradu.

- Milorad Dodik nije mogao predstavljati entitet RS, jer entitet niti je subjekt međunarodnog prava niti je je pozvan na samit. Poziv je upućen samo državi. Također, sam Dodik ne može predstavljati Bosnu i Hercegovinu, jer nije predsjedavajući Predsjedništva i njegova retorika izlazi iz okvira Ustava, zakona i Strategije vanjske politike. Dodik dakle ne predstavlja entitet RS, ali ga sramoti, jednako kao što sramoti i srpski narod, gdje god se pojavi. Način njegovog obraćanja nije primjeren državničkim skupovima. To je nešto što je uvijek osjetno kada se on pojavi, kazao je Džaferović.

Na Dodikove optužbe da je BiH međunarodni protektorat, Džaferović kaže da je Dodikov navodni suverenizam – lažan, te da predstavlja samo pokušaj da se izađe iz sistema međunarodno utvrđenih pravila.

- Bosna i Hercegovina nije nikakav protektorat. Međunarodna supervizija, sa mnogo većim ovlastima, postojala je u Njemačkoj, Austriji i Japanu, nakon Drugog svjetskog rata. I ne samo da im nije smetala, već su se zahvaljujući između ostalog i njoj, te države razvile u ono što su danas, kazao je.

Džaferović dodaje da su države koje je Dodik odredio negativno u Beogradu predstavljaju prijatelje i partnere BiH.

- Bosna i Hercegovina je na putu ka EU i NATO savezu i prirodno je da smo najviše okrenuti euroatlantskom prostoru. Mi se ponosimo našim odnosima i sa Amerikom, i sa državama EU, i sa Kanadom i Japanom. Ma šta govorio, Dodik neće promijeniti mišljenje prijateljskih država BiH u Pokretu nesvrstanih, posebno kada su u pitanju zemlje tzv. islamskog svijeta, jer smo se dobro potrudili da ih obavijestimo o njegovim gledištima o islamu i muslimanima. Na koncu, vjerujte, na međunarodnim skupovima niko neće ozbiljno shvatiti nekoga ko vrijeđa svoju državu, kazao je Džaferović.

komentari (0)