Džaferović i turski ambasador Girgin: Podrška Turske od esencijalnog značaja za BiH

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović kazao je da je podrška Turske Bosni i Hercegovini od esencijalnog značaja, te da Turska predstavlja faktor stabilnosti na Balkanu...

BiH 29.06.2021, 19:30 29.06.2021, 19:35
Džaferović i turski ambasador Girgin: Podrška Turske od esencijalnog značaja za BiH
© AA

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i ambasador Turske u BiH Sadik Babur Girgin razgovarali su o aktivnostima nakon posjete članova Predsjedništva Turskoj i bilateralnog sastanka sa turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, te učešća na Samitu procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi i Antalijskom diplomatskom forumu.

Tokom susreta, naglašeno je da Bosna i Hercegovina i Turska imaju izuzetno dobre i prijateljske odnose, što potvrđuju razmjene posjeta na najvišem nivou i intenziviranje ekonomske saradnje.

Tema razgovora bili su idući koraci na realizaciji projekta autoput Sarajevo – Beograd, nakon što je sporazum o izgradnji autoputa usvojen u Predsjedništvu BiH i ratifikovan u Parlamentu Turske, a u skorijem periodu se očekuje i njegova ratifikacija u Parlamentarnoj skupštini BiH, javlja AA. 

U fokusu razgovora bilo je i provođenje sporazuma o slobodnoj trgovini između dvije zemlje koji će stupiti na snagu od 1. augusta.

Razgovarano je i o projektima koje Turska realizira putem Turske agencije za koordinaciju i saradnju (TIKA) u povratničkim sredinama u BiH.

Član Predsjedništva BiH Džaferović kazao je da je podrška Turske Bosni i Hercegovini od esencijalnog značaja, te da Turska predstavlja faktor stabilnosti na Balkanu.

komentari (0)