Džaferović: Međunarodna javnost treba znati stav BiH o Ukrajini

Džaferović se nakon sjednice Predsjedništva BiH, koja je prekinuta zato što je drugi član Milorad Dodik napustio, jer je protiv svih tačaka dnevnog reda, obratio novinarima u Sarajevu, izjavivši da BiH podržava teritorijalni integritet Ukrajine.

BiH 02.03.2022, 13:53
Džaferović: Međunarodna javnost treba znati stav BiH o Ukrajini

 Bosna i Hercegovina se pridružila izjavi Evropske unije (EU) o Ukrajini i ne bi trebala ispaštati zbog toga što u njoj ima pojedinac ili grupa koja se opire ranije utvrđenim politikama, izjavio je u srijedu član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović. 

Džaferović se nakon sjednice Predsjedništva BiH, koja je prekinuta zato što je drugi član Milorad Dodik napustio, jer je protiv svih tačaka dnevnog reda, obratio novinarima u Sarajevu, izjavivši da BiH podržava teritorijalni integritet Ukrajine.

- Bosna i Hercegovina se pridružila izjavi Evropske unije i kazala kakva je njena politika. Ako se podržava teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine, onda se naravno osuđuje agresija. Ona se pridružuje stavovima demokratskog svijeta, rekao je Džaferović.

Dodao je da BiH ima ugovor s EU o Stabilizaciji i pridruživanju u kojem piše da će BiH slijediti vanjsku politiku bloka.

- Neko hoće da to promijeni, a ne može. To sve skupa treba da se provodi u BiH. Tu je igra kao u šahu. Svako ko se danas u BiH bude opirao mjerama kojima smo se pridružili, on krši zakone i mjere, rekao je Džaferović.

Kazao je da se danas pokušalo opravdati "neko ponašanje, koje je protivno onom što se BiH sugeriše od EU" i što civilizovani svijet poduzima u ovoj situaciji.

Na pitanje da li će BiH platiti cijenu svog evropskog puta ukoliko ne poduzme konkretne poteze kada su u pitanju finansijske sankcije Rusiji.

- Nadam se da neće. Svi oni koji ne budu poštovali to što je politika drugih institucija su odgovorni za to što to ne rade. Zloupotrebljavaju službeni položaj, ne izvršavaju obaveze institucija i obaveze koje BiH preuzela na međunarodnom planu, rekao je Džaferović.

Dodao je da današnja konferencija u Predsjedništva održana kako bi se obratili domaćoj javnosti, ali i međunarodnoj.

- Cijela međunarodna javnost treba da zna šta je pozicija BiH. Ako to bude tako, a treba, onda BiH ne bi trebala da ispašta zbog toga što u njoj ima pojedinac ili grupa njih ili jedna politika ili grupa koja se opire ranije utvrđenim politikama, poručio je Džaferović.

Dodik je napustio danas sjednicu Predsjedništva Bosne i Hercegovine nakon što je tražio da BiH bude neutralna po pitanju Ukrajine, što su druga dva člana odbila.

Dodik je nakon izlaska iz zgrade Predsjedništva BiH izjavio da Džaferović i Komšić nisu poštovali Ustav BiH.

- Svaki pokušaj da se očuva ustavna struktura je danas srušen i u tom pogledu je apsolutno neizvjesno na koji način će se moći nastaviti dalje, rekao je Dodik i dodao: "Ovo je krah ukupnog sistema. Ako pada Ustav, pada i država. Gospoda su odlučili da sruše Ustav."

Dodik je objasnio da je jedini izlaz da se poštuje Ustav gdje se kaže da je Predsjedništvo jedino zaduženo da se bavi vanjskom politikom, a ne druga ministarstva.

- Smatram da je potpuno neprimjerno raditi u ovakvim okolnostima i zato sam napustio današnju sjednicu Predsjedništva, s napomenom da sam protiv sve i jedne tačke reda koje su kasnije na dnevnom redu i da ću uložiti vitalni nacionalni interes ukoliko bilo ko donese odluku te vrste", rekao je Dodik.

Također se osvrnuo i na to da li će Bosna i Hercegovine primiti izbjeglice iz Ukrajine te je najavio slanje humanitarne pomoći u ovu državu.

- Sutra ću biti u Prnjavoru gdje se nalazi jedna ukrajinska zajednica - lojalna, domaćinska. Oni su tokom rata pomagali Vojsci RS-a. Vidjet ćemo da primimo dio djece iz Ukrajine, a što se tiče izbjeglica iz Ukrajine, mislim da će oni biti dobit za EU, jer će dobiti značajnu jeftinu radnu snagu, rekao je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

komentari (0)