Džaferović: Nema potrebe da se stvari uljepšavaju, mir na Zapadnom Balkanu je ozbiljno ugrožen

Džaferović je rekao da Dejtonski mirovni sporazum nije donio pravdu žrtvama rata, već je donio dugo očekivani mir...

BiH 04.11.2021, 12:02 04.11.2021, 15:15
Džaferović: Nema potrebe da se stvari uljepšavaju, mir na Zapadnom Balkanu je ozbiljno ugrožen
© AA

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović rekao je da nema potrebe da stvari uljepšavaju i da je mir na Zapadnom Balkanu ozbiljno ugrožen.

Govoreći na 8. Global Baku Forumu u Azerbejdžanu, Džaferović je rekao da u regionu neće biti promjena teritorijalnih granica ili bilo čega sličnog, te da je jedini put za sve zemlje Zapadnog Balkana članstvo u Evropskoj uniji i međusobna saradnja.

Navodeći da je proširenje Evropske unije na zapadni Balkan najbolji način da unija dostigne nova snagu i energiju, Džaferović je rekao: Iako države zapadnog Balkana, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, pokazuju snažnu aspiraciju ka Evropskoj uniji, sasvim je jasno da je proširenje Evropske unije na zapadni Balkan u velikom zastoju, te se, kratkoročno, teško može očekivati da neka od država naše regije postane članica Unije.

Džaferović je rekao da Dejtonski mirovni sporazum nije donio pravdu žrtvama rata, već je donio dugo očekivani mir. Izrazivši da su Dejtonskim mirovnim sporazumom uspostavljene državne institucije i uspostavljena zajednička vojska uprkos svim poteškoćama u posljednjih 26 godina, Džaferović je rekao da se zahvaljujući tim institucijama mir može održati i nakon povlačenja 60 hiljada mirovnih snaga iz BiH.

Ističući da pojedini neodgovorni političari iz entiteta Republika Srpska u Bosni i Hercegovini prijete uništenjem pomenutih državnih institucija, Džaferović je rekao da izjave da će napasti kasarne Oružanih snaga BiH predstavljaju alarm za budnost i oprez.

- Državne institucije će braniti ustavni proedak Bosne i Hercegovine. Mi smo našu državu odbranili od agresije u periodu od 1992. Do 1995. Spremni smo je opet braniti, ako bude potrebno. Nadam se da nećemo doćo u tu situaciju, ali naša odlučnost najbolji je doprinos očuvanju mira. Popustljivost nikada nije bila priljatelj mira, jer ohrabruje nasilnike, kazao je Džaferović na 8. Global Baku forumu.

komentari (0)