Džaferović sa predsjednikom Svjetskog jevrejskog kongresa: Braniti istinu o genocidu u Srebrenici

BiH 22.09.2022, 09:13 24.09.2022, 09:36
Džaferović sa predsjednikom Svjetskog jevrejskog kongresa: Braniti istinu o genocidu u Srebrenici
© Predsjedništvo BiH

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović sastao se, na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, sa predsjednikom Svjetskog jevrejskog kongresa Ronaldom Lauderom, u sjedištu ove organizacije u New Yorku.

Razgovarano je o pitanjima važnim za Jevrejsku zajednicu u Bosni i Hercegovini, te o saradnji institucija Bosne i Hercegovine sa Svjetskim jevrejskim kongresom.

Džaferović je kazao da je Bosna i Hercegovina ponosna na svoju multikulturalnu historiju i Jevrejsku zajednicu kao njen neizostavni dio.

Istaknuta je privrženost Bosne i Hercegovine čuvanju sjećanja i zaštiti istine o holokaustu.

Džaferović se zahvalio predsjedniku Svjetskog jevrejskog kongresa na ukupnoj podršci članova i aktivista Svjetskog jevrejskog kongresa Bosni i Hercegovini u periodu od sticanja nezavisnosti, a naročito na podršci žrtvama u borbi protiv revizionizma i odbrani istine o genocidu u Srebrenici.

Istaknuta je i nužnost provođenja presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci, kako bi se osigurala puna ravnopravnost Jevrejima u Bosni i Hercegovini, te je iskazana zabrinutost zbog rasta desnog populizma u Evropi.

Sastanku je prisustvovao i generalni savjetnik Svjetskog jevrejskog kongresa Menachem Rosensaft, koji je bio jedan od govornika u Potočarima na obilježavanju 27. godišnjice genocida u Srebrenici, te ambasador Bosne i Hercegovine pri UN-u Sven Alkalaj.

Izvor: AA

komentari (0)