Džaferović sa Schmidtom:"OHR neophodan za BiH"

Razgovarano je i o budućnosti Bosne i Hercegovine, očuvanju stabilnosti i mira, na osnovu Dejtonskog sporazuma i 27 godina njegove implementacije, kao i evropskom putu Bosne i Hercegovine, u kontekstu Izvještaja Evropske komisije o napretku BiH

BiH 12.10.2022, 16:27 14.10.2022, 14:50
Džaferović sa Schmidtom:"OHR neophodan za BiH"
© AA

 Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović razgovarao je danas s visokim predstavnikom međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovine Christianom Schmidtom o izmjenama Ustava Federacije i Izbornog zakona koje je donio visoki predstavnik. 

”Predsjedavajući Džaferović je kazao da su navedeni amandmani u skladu sa zahtjevima samo jedne političke stranke za izmjene Ustava FBiH i izbornog zakonodavstva. Predsjedavajući Džaferović je kazao da visoki predstavnik prema Dejtonskom mirovnom sporazumu ima ovlasti da mijenja zakone i entitetske ustave, ali se protivi sadržaju navedenih izmjena, jer nisu u skladu s presudom Ustavnog suda o konstitutivnosti naroda na cijelom teritoriju BiH niti s principima iz presuda Evropskog suda za ljudska prava. Istaknuo je i da je prema navedenim amandmanima produbljena asimetrija između dva entiteta, kada je u pitanju zaštita prava konstitutivnih naroda, zastupljenosti i načina odlučivanja", saopšteno je iz Džaferovićevog kabineta, iz kojeg su naglasili:

"Džaferović je istaknuo da konstitutivni narodi moraju imati ista prava u oba entiteta, što nije osigurano Schmidtovim amandmanima, jer konstitutivni narodi imaju jedan status u Federaciji, a drugi u entitetu RS. Džaferović je podcrtao da potpredsjednici entiteta RS, za razliku od Federacije, nemaju utjecaj u procesu formiranja Vlade i sudija Ustavnog suda tog entiteta".

Nadalje, OHR je propisao da u Federaciji premijer i potpredsjednik ne mogu biti iz istog konstitutivnog naroda, ali nije isto učinio u entitetu RS gdje i predsjednik i premijer entiteta mogu biti iz istog naroda i gdje Bošnjaci i Hrvati nemaju utjecaj na izvršnu i zakonodavnu vlast, kao što svi narodi imaju u FBiH.

Džaferović je kazao i "da je OHR neophodan za funkcionisanje Bosne i Hercegovine, sve dok je na snazi Dejtonski sporazum, ali da visoki predstavnik, da bi održao kredibilitet, mora raditi u interesu države BiH i svih naroda i građana".

Razgovarano je i o budućnosti Bosne i Hercegovine, očuvanju stabilnosti i mira, na osnovu Dejtonskog sporazuma i 27 godina njegove implementacije, kao i evropskom putu Bosne i Hercegovine, u kontekstu Izvještaja Evropske komisije o napretku BiH, piše AA. 

komentari (0)