Džaferović: Turski narod je svojom hrabrošću spriječio izdaju domovine

BiH 15.07.2021, 20:25 16.07.2021, 13:30
Džaferović: Turski narod je svojom hrabrošću spriječio izdaju domovine
© AA

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović je, govoreći povodom pete godišnjice pokušaja puča u Turskoj 15. jula 2016., poručio je kako će građanska hrabrost i odlučnost pokazane 15. jula ostati upamćen kao jedinstven primjer borbe za slobodu i demokratiju golorukog naroda.

Džaferović je govorio na online konferenciji u organizaciji Ambasade Turske u BiH i Instituta "Yunus Emre" u Sarajevu povodom 15. jula Dana demokracije i nacionalnog jedinstva, odnosno dana kada su pripadnici terorističke organizacije FETO infiltrirani u državne institucije pokušali svrgnuti demokratski izabranu vlast u toj zemlji.

- Prije pet godina turski narod je svojom hrabrošću spriječio puč, sačuvao mir i stabilnost Turske te odbranio njene demokratske institucije. Građanska hrabrost i odlučnost pokazane 15. jula 2016. ostat će upamćene kao jedinstven primjer borbe za slobodu i demokratiju golorukog naroda protiv nadmoćnog neprijatelja, koji je na njega okrenuo tenkove i avione, bombardirao državni Parlament i pokušao izvršiti atentat na predsjednika Recepa Tayyip Erdogana, poručio je Džaferović.

Iako je plaćena visoka cijena, jer su pučisti ranili i ubili veliki broj nedužnih civila, Džaferović je dodao kako je turski narod spriječio izdaju svoje domovine, javlja AA.

- Građani iz svih slojeva društva i različitih političkih opredjeljenja su se oduprli mračnim silama i postali historijski primjer domoljublja, istakao je Džafeorvić, napominjući da su sveobuhvatne sudske istrage provedene nakon neuspjelog puča neupitno dokazale da je iza napada stajala tajna teroristička organizacija FETO.

- Bosna i Hercegovina se i ove godine sa žalošću prisjeća događaja od 15. jula 2016. godine i odaje počast herojima koji su vlastitim životima odbranili svoju domovinu. Narod Bosne i Hercegovine stoji uz bratski i prijateljski narod Republike Turske, zaključio je Džaferović.

komentari (0)