Džaferović: Zabrana je neprihvatljiv politički pritisak na porodice žrtava i udruženja koja čuvaju sjećanje na počinjene zločine

"Odluka o zabrani je još sramotnija, ako imamo u vidu da je dan prije dopušten defile nacionalističkih skupina koje su glorificirale zločine iz 1992. nazivajući ih 'odbranom grada', kazao je Džaferović.

BiH 31.05.2022, 10:13 03.06.2022, 16:18
Džaferović: Zabrana je neprihvatljiv politički pritisak na porodice žrtava i udruženja koja čuvaju sjećanje na počinjene zločine
© AA

Odluka policijskih vlasti u Prijedoru da zabrane mirnu šetnju povodom 31. maja, Dana bijelih traka, predstavlja neprihvatljiv politički pritisak na porodice žrtava i udruženja koja čuvaju sjećanje na počinjene zločine u ovom gradu, istakao je Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, piše AA. 

- Prijedor je jedno od mjesta na kojem su počinjeni neki od najvećih zločina u BiH u periodu od 1992. do 1995. godine. Masovna ubistva, silovanja, premlaćivanja i držanje u nehumanim uslovima u logorima Omarska, Keraterm i Trnopolje zločini su koji su uznemirili savjest čovječanstva. Gradske vlasti u Prijedoru već dugi niz godina opstruiraju izgradnju spomenika za 102 ubijene djece, a nakon što je godinama održavana mirna šetnja bez ikakvog incidenta, policijske vlasti sada zabranjuju mirnu šetnju, čime nastoje ugušiti sjećanje na zločine, naglasio je Džaferović, dodavši: ”Odluka o zabrani je još sramotnija, ako imamo u vidu da je dan prije dopušten defile nacionalističkih skupina koje su glorificirale zločine iz 1992. nazivajući ih 'odbranom grada'. Ovakav pritisak na žrtve je nehuman čin koji isključuje prijedorske civilne i policijske vlasti iz okvira civiliziranog ponašanja, čime se sprečava proces pomirenja, a zbog čega svi koji sarađuju s ovim vlastima trebaju preispitati tu saradnju.”

komentari (0)