Dendias u Skoplju: Podrška evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana jedini garant mira u regionu

BiH 26.05.2022, 09:43
Dendias u Skoplju: Podrška evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana jedini garant mira u regionu
© AA

Grčki ministar vanjskih poslova Nikos Dendias izjavio je jučer u Skoplju da je podrška evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana jedini način za garantovanje mira u regionu. 

Dendias je na zajedničkoj konferenciji za novinare s ministrom vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Bujarom Osmanijem poručio da je Grčka posvećena miru i sigurnosti u regionu, ističući da pregovori o članstvu u Evropskoj uniji treba da počnu odmah.

- Grčka želi i naporno radi na garantovanju mira, sigurnosti i stabilnosti u regionu. Vjerujemo da je jedini način za postizanje ovih ciljeva jasna i potpuna podrška evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana, naglasio je Dendias.

Govoreći o ekonomskim odnosima, izrazio je zadovoljstvo što je trgovinska razmjena dvije zemlje dostigla nivo prije pandemije, upozorivši na moguća ulaganja u Sjevernoj Makedoniji u oblasti energetike.

Osmani je izrazio zadovoljstvo čestim susretima s grčkom stranom, rekavši da se oni odvijaju u skladu sa razvojem odnosa dvije zemlje.

Rekao je i da je Grčka četvrti ekonomski partner Sjeverne Makedonije, dodajući da dvije zemlje imaju dobru saradnju u oblasti energetike, gdje se radi na nekoliko projekata, piše AA. 

- Ovo je važno ne samo kao preduslov za ekonomski razvoj, već i kao dio buduće sigurnosne arhitekture regiona. Ne samo Evropa, već i Balkan treba da ojačaju otpor prema energetskom uslovljavanju. Potrebna je diversifikacija izvora snabdijevanja, kazao je Osmani.

Tokom posjete Skoplju, Dendias se sastao i s premijerom Sjeverne Makedonije Dimitrom Kovačevskim i potpredsjednikom Vlade za evropska pitanja Bojanom Maričićem.

komentari (0)