Denis Zvizdić napustio SDA: Odluka nije bila laka, ali je jedina moguća

BiH 02.07.2021, 11:41 02.07.2021, 12:08
Denis Zvizdić napustio SDA: Odluka nije bila laka, ali je jedina moguća
© AA

Denis Zvizdić, napustio je Stranku demokratske akcije, saznaje Radiosarajevo.ba. Za sada nije poznato da li će se priključiti nekog drugoj političkoj stranci ili će nastaviti da djeluje samostalno.

Zvizdić je na danas održanoj press konferenciji informisao javnost da je podnio neopozivu ostavku na mjesto potpredsjednika SDA. Istakao je kako odluka koju je donio nije bila lahka niti jednostavna ali "da jedina bila moguća": 

- U SDA, po mom mišljenju, nisu napravljene kadrovske promjene koje bi vodile uspostavljanju kapaciteta posebno u općinama gdje je SDA poražena na posljednjim izborima, i u kantonima kao što su KS i TK, istakao je Zvizdić na press konferenciji. 

Istakao je također i da nije mnogo ranije donio odluku o napustanju stranke. A da je to bilo iz nekoliko razloga. 

- Prvi je mislim da ne bi bilo korektno otići i ne pokušati ispraviti određene greške. Ja sam u SDA 30 godina i uložio sam znanja i umijeće, živio sam sa SDA. Radi se o skoro 40. 000 glasača koji su mi dali povjerenje na izborima, rekao je Zvizdić i ističe kako njegovi višemjesečni pokušaji da se vrate izvornim principima i da su potrebne promjene, nisu uspjele. 

-Radi se o vjerovanju koje se pokazalo neispravnim da u SDA postoji vrednovanje na osnovu kompetencije. Moji višemjesečni pokušaji da se popravi stanje u SDA i poprave procedure i ambijent koji je stvoren i koji se dalje stvara i postaje izvor negativnih trendova i kritika na računa SDA. Vjerujem da je moje ponašanje bilo ispravno i korektno, prema članovima i ljudima koji rade na terenu i ljudi čija su očekivanja iznevjeren. Poslije višemjesečnih apela da se moramo vratiti izvornim principima i da se moraju izvršiti meritokratske promjene bazirane na vještinama i kompetencijama, postalo je besmisleno dalje učestvovati u radu Kolegija i Predsjedništva SDA. Puno je obećanja, malo konkretnih poteza“.

Prema mišljenju Denisa Zvizdića u stranci u kojoj je proveo dugih 30 godina nestalo je stvaralačke energije a došlo je do gubitka mladih i obrazovnih kadrova. 

-  Izgubljen je koalicioni kapacitet u najvećim kantonima, ali SDA nije reagovala. Sve to nije bilo dovoljno da se krene u ozbiljne reforme u novim uvjetima gdje SDA nije uspjela napraviti većinu u Skupštinama i kantonima. Sve je svedeno na reakciju onoga što radi pozicija. Umjesto da se bave strateškim pitanjima, postala je previše opterećena unutrašnjim problemima i aferama pri čemu se iz vida izgubio programski cilj i napredak. Pitanje nabavke vakcina će ostati najveća mrlja u ovome mandatu i naravno činjenica da imamo prognozu najmanjeg rasta BDP-a. Ovo nije pitanje nikakvih fotelja niti funkcija, nego o različitom pogledu u pristupu rješavanju različitih problema, završava Denis Zvizdić. 

komentari (0)