Dodik: Na sjednicama Predsjedništva BiH ponašat ću se kao i do sada

Na sjednici Predsjedništva BiH Dodik nije podržao ni odluku o otvaranju konzulata Ruske Federacije u Banjoj Luci oko koje je također pokrenuo vitalni entitetski interes iako je, kaže danas poslanicima, on radio na pregovorima o otvaranju tog diplomatskog predstavništva. Pozvao je poslanike da ga u tome ne podrže

BiH 27.10.2021, 14:29 27.10.2021, 14:41
Dodik: Na sjednicama Predsjedništva BiH ponašat ću se kao i do sada
© Fena

Obraćanjem člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lidera SNSD-a Milorada Dodika u Banjoj Luci danas je počela sjednica Narodne skupštine Republike Srpske. 

Sjednica je organizirana na njegov zahtjev kako bi se odluke Predsjedništva BiH proglasile štetnim po vitalne entitetske interese RS-a, te je danas pozvao poslanike da dvotrećinskom većinom podrže ovaj proglas.

Poslanici bi, između ostalih, trebalo da se izjasne i o zaključcima o otvaranju Ambasade Azerbejdžana u Sarajevu i kancelarije Ambasade Ruske Federacije u BiH u Banjoj Luci. Pred poslanicima su i Odluka o prihvatanju Sporazuma između Vijeća ministara i Vlade Republike Turske o uzajamnoj zaštiti i razmjeni tajnih podataka koji se odnosi na Sporazum u oblasti odbrambene industrije.

Dodik je naglasio da je sada više nego ikad ugrožen Dejtonski mirovni sporazum, a ponovio je i ranije stavove da BiH upravljaju stranci naglašavajući da su četiri suca Ustavnog suda BiH stranci, a osvrnuo se i na nametnute izmjene Krivičnog zakona BiH kojim je zabranjeno negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Dopune zakona nametnuo je bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko nakon čega je NSRS-a donijela zaključke među kojima je i onaj o blokadi rada državnih institucija.

Dodao je Dodik u polusatnom obraćanju da nije podržao ni dopune tačaka na međunarodne sporazume. Među njima i sporazum BiH s Republikom Hrvatskom o graničnim prijelazima gdje traži da se doda da GP Bosanska Gradiška bude granični prijelaz za međunarodni putnički saobraćaj nakon što most bude završen.

Na sjednici Predsjedništva BiH Dodik nije podržao ni odluku o otvaranju konzulata Ruske Federacije u Banjoj Luci oko koje je također pokrenuo vitalni entitetski interes iako je, kaže danas poslanicima, on radio na pregovorima o otvaranju tog diplomatskog predstavništva. Pozvao je poslanike da ga u tome ne podrže, piše FENA. 

- Želim da vas pozovem da na današnjem glasanju potvrdite naše usaglašeno jedinstvo u vezi sa zajedničkim djelovanjem na nivou državnih institucija i pokažemo da su RS, naš narod i njegovi interesi najvažniji i da želimo saradnju sa svim dobre i prijateljske odnose, ali nismo spremni da gubimo nadležnosti, kazao je Dodik.

Kaže da mu je važno da poslanici potvrde da je pravilno zastupao interese Narodne skupštine te je najavio da će se vratiti u Predsjedništvo BiH i na isti način glasati o svim pitanjima zbog čega će vjerovatno ponovo tražiti zasjedanje NSRS-a.

komentari (0)