Dodik: “Nemamo namjeru da urušavamo teritorijalni integritet, rat nije opcija, saglasni smo za očuvanje mira i stabilnosti“

Dodik kaže da je Eskobaru iznio konkretne prijedloge navodeći da "svi oni koju zveckaju oružjem u BiH, trebaju da budu predmet brzih intervencija“

BiH 08.11.2021, 13:42 08.11.2021, 14:04
Dodik: “Nemamo namjeru da urušavamo teritorijalni integritet, rat nije opcija, saglasni smo za očuvanje mira i stabilnosti“
© AA

Član Predsjedništva BiH danas je nakon sastanka sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Gabrijelom Eskobarom izjavio da rat nije opcija za rješavanje bilo kakvih pitanja u BiH i da svi procesi treba da budu politički.

Dodik kaže da je pitanje rata tema koja nema nikakvog realnog osnova.

- Ni ja ni bilo ko iz Republike Srpske nije prizivao rat kao opciju i u tom pogledu smo apsolutno saglasni da treba očuvati mir i stabinost. Republika Srpska će nastaviti da brine o sebi, jer je to jedini način da se očuva ustavna BiH, rekao je Dodik.

Kaže da je Eskobaru iznio konkretne prijedloge navodeći da "svi oni koju zveckaju oružjem u BiH, trebaju da budu predmet brzih intervencija“.

- Protiv takvih treba da se usmjere međunarodne snage. Niko ne smije da upotrebljava oružje protiv drugih, naglasio je Dodik.

Upoznao je, kaže, Eskobara sa namjerama da "sve političke akcije budu ustavne akcije".

- Nemamo namjeru da urušavamo teritorijalni integritet. Mi ne dijelimo vrijednosti BiH koja je pravljena tako što se krši Ustav. Mi smo za ustavnu BiH, kazao je Dodik.

Govoreći o Dejtonu podvukao je da načelno po tom pitanju nema problema sa Eskobarom.

- Oni to vide u nekoj drugoj formi, a mi u formi koja je vazana za stalno otimanje od Srpske, stalnu destabilizaciju Srpske. Mi ne dijelimo vrijednosti BiH koja je pravljena tako što je kršen Ustav, ustvrdio je Dodik.

Ovom prilikom osvrnuo se na, kako je rekao, činjenicu da javnost treba da zna da Oružane snage BiH ne mogu da popune kvote za Srbe i Hrvate, jer ljudi neće da idu u tu vojsku, piše FENA.

- Ne želimo da u te kvote koje pripadaju Srbima i Hrvatima ulaze muslimani i da to bude muslimanska vojska , rekao je Dodik.

komentari (0)