Dodik: "Nijedan politički cilj nije vrijedan žrtvovanja mira"

Dodik je najavio da će njegov tim predložiti parlamentu RS-a, i inicijative poput poništavanja 140 zakona koje je nametnuo visoki predstavnik...

BiH 12.11.2021, 10:57 12.11.2021, 11:40
Dodik: "Nijedan politički cilj nije vrijedan žrtvovanja mira"
© AA

Srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik istakao je kako nijedan politički cilj nije vrijedan žrtvovanja mira u Bosni. Dodik je, govoreći za Reuters, podvukao da će se RS povući iz Oružanih snaga BiH, pravosuđa i poreske uprave.

- Nisam spreman da žrtvujem mir ni za šta, kazao je Dodik te pojasnio kako će se povući iz Oružanih snaga BiH, pravosuđa i poreske uprave jer su to institucije koje predstavljaju ključne stubove državne sigurnosti, vladavine prava i fiskalnog sistema. Dodik je istakao da su te institucije uspostavljene na osnovu odluka međunarodnih predstavika te da nisu ukorjenjene u Ustavu i da su se pokazale beskorisne.

Dodik je najavio da će njegov tim predložiti parlamentu RS-a, i inicijative poput poništavanja 140 zakona koje je nametnuo visoki predstavnik, piše RTRS.

Ističe se i da će se povući saglasnost o zajedničkoj vojci i ostaviti rok od šest mjeseci za nacrt pratećih zakona.

Također, ističe se da član Predsjedništva BiH Milroad Dodik predložio američkom izaslaniku za Zapadni Balkan Gabrielu Escobaru da umjesto prijetnji "crvenim linijama" kazne međunarodnom vojnom intervencijom sve one koji u BiH "drugom ili trećem" upute oružanu prijetnju. 

- Čak sam predložio gospodinu Escobaru da u međunarodnim papirima umjesto da prijete crvenim linijama kažu slijedeće: svako onaj ko putem oružanih ili bilo kakvih formacija zaprijeti drugom u Bosni i Hercegovini, ili trećem, biće predmet međunarodne vojne intervencije, dodao je Dodik. 

komentari (0)