Dodik: Odluka Schmidta se neće provoditi u RS-u

Zakonom je bilo propisano da se nepokretna imovina u RS-u, uključujući šume, rijeke i obradivo zemljište upisuje kao entitetska a ne državna

BiH 15.04.2022, 11:53
Dodik: Odluka Schmidta se neće provoditi u RS-u
© AA

Lider bosanskih Srba Milorad Dodik najavio je da neće provoditi odluku visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini  u Republici Srpskoj.

Prema pisanju Klix-a, Dodik je najavio da neće provoditi odluku visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini o poništavanju zakona koji se propisuje upis nepokretne imovine u RS-a kao vlasništvo entiteta.

- Zakon će se sprovoditi onako kako i piše u njemu, republički organi tu imaju svoje obaveze. Nijednu njegovu (op.a. Christian Schmidt) odluku nećemu objaviti u službenom glasniku, što znači da neće biti primjenjiva u RSu, kazao je Milorad Dodik  član Predsjedništva BiH i lider SNSDa.

Zakon o nepokretnoj imovini, čiju je primjenu suspendovao visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, Narodna skupština Republike Sprske usvojila je 10. februara i u suprotnosti je sa ranijim relevantnim odlukama Ustava BiH. Podsjetimo, zakonom je bilo propisano da se nepokretna imovina u RS-u, uključujući šume, rijeke i obradivo zemljište upisuje kao entitetska a ne državna.

komentari (0)