Dodik: Vjerujemo u saradnju sa predsjednikom Erdoganom

BiH 27.08.2021, 21:36
Dodik: Vjerujemo u saradnju sa predsjednikom Erdoganom
© AA

Mi u saradnju s predsjednikom Erdoganom vjerujemo više nego s nekim drugim propalim nastojanjima u BiH da se nametnu neka rješenja, kazao je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, nakon sastanka članova Predsjedništva BiH s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, javlja AA.

Erdogan, koji jutros doputovao u Sarajevo, dočekan je danas ispred zgrade Predsjedništva BiH uz najviše počasti, a nakon sastanka s predsjedavajućim Željkom Komšićem i članovima Predsjedništva Šefikom Džaferovićem i Miloradom Dodikom održana je zajednička konferencija za novinare.

Dodik je kazao kako se nada da će brzo ući u detalje oko izgradnje autoputa Sarajevo-Beograd, naglašavajući kako su detalji uvijek problem.

- Ono što mi trenutno činimo jeste da pokrećemo razgovore o tim detaljima, da to precizirao i da znamo na koji način se kreće. To jeste veliki historijski i infrastrukturni projekat i on je rezultat volje i želje predsjednika Erdogana" rekao je Dodik.

Potom je ponovio svoje ranije izjave vezano za visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, tvrdeći kako "visoki predstavnik u BiH ne postoji, već postoji ličnost koja, kako je rekao, se pokušava predstaviti kao takva".

- Mi ne vjerujemo, a Afganistan najbolje pokazuje, da stranci mogu da uvedu red u zemlji i to održe. Mi u saradnju s predsjednikom Erdoganom vjerujemo više nego s nekim drugim propalim nastojanjima u BiH da se nametnu neka rješenja. Vjerujemo samo u unutrašnji dogovor koji je neophodan uvijek i po svakom pitanju. Rekao sam ovdje i želim javno da potvrdim svoj stav, rekao je Dodik, te dodao:

“Apsolutno za BiH nije dobro da se ovdje pojavljuje bilo kakav neizabrani stranac koji se još pokazuje i lažno predstavlja kao visoki predstavnik da bi ovdje on nama nametao zakone".

Dalje je naveo kako je "najbolje da mi ovdje u BiH, s prijateljem kakav je predsjednik Erodgan, to možemo da uradimo. Ja sam spreman za taj dijalog".

Kazao je kako je važno da se očuva mir bez obzira na razvoj političkih odnosa.

- Pozivam na dogovor, na razgovor i pozivam prijatelje da nam pomognu u kreiranju toga. Pozivam ljude iz Sarajeva da imaju razumjevanja i da shvate ozbiljnost ove situacije. Ono što je važno jeste da mi ovdje očuvamo mir, i bez obzira na razvoj političkih odnosi, problema, kriza ili rješenja, ovdje je mir neprikosnoven i on mora biti održan. Kako će se stvari odvijati to zavisi od nas ovdje u BiH i nemojte da nam iskustva Afganistana, kada stranci napuste zemlju, budu kao jedna opomena o kojoj nismo vodili računa, rekao je Dodik.

Još je jednom ja kazao kako je on za dogovor i kako je spreman razgovarati o svim pitanjima.

- Ja sam za to da se održi teritorijalni intgeritet BiH, a politički aranžman mora da bude unutra ono što se mi dogovorimo, rekao je Dodik, kazavši potom kako "Daytonski sporazum gotovo i ne postoji, jer je uništen intervencijama međunarodne zajednice".

- Mi moramo doći do jednog novog dogovora koji može stabilizovati Bosnu u narednih nekoliko decenija. Ukoliko to ne uspijemo, očuvati opet mir ali isto tako da svaka odluka i rješenje moraju biti mirni, pa taman bila i disolucija. Ja se zalažem za dijalog prestanka i uz asistenciju naših prijatelja, rekao je Dodik.

komentari (0)