Dodik za The Guardian: Ako Zapad uvede sankcije pomoći će Kina i Rusija

Milorad Dodik lider bosanskih srba, Gabrielu Escobaru je pri susretu kazao da ga „nije briga“ što mu i dalje prijete sankcijama

BiH 29.11.2021, 10:31 29.11.2021, 10:41
Dodik za The Guardian: Ako Zapad uvede sankcije pomoći će Kina i Rusija
© AA

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine  Milorad Dodik u intervjuu za britanski The Guardian u kojem je Washingtonu, Berlinu i Briselu poručio da postoje države koje će mu pomoći ukoliko mu EU i SAD uvedu sankcije.  

U svom intervjuu Milorad Dodik je dodao kako „nije izabran da bude kukavica“ te da ga Putin i kineski predsjednik  Xi Jinping nikada nije prevario te najavio skori susret sa ruskim liderom.

- Čak mislim da mi se to sviđa. Ja kad odem kod Putina, on nema zahtjeva. Samo kaže 'Kako ja mogu pomoći?' O čemu god smo se dogovarali, nikada me nije prevario, ja na tome mogu da zasnivam povjerenje. Isto je i sa Xi Jinpingom, kazao je Dodik.

U tekstu The Guardiana, novinar Daniel Boffey, za Dodika je naoveo da je u posljednjem periodu osuđivan zbog namjere da nadležnosti države prenese na entitete, što je u Izvještaju UN-a navedeno kao „otcjepljenje“ te predstava rizik za Dejtonski mirovni sporazum. Također, navodi se i šta je to što podrazumijeva Dejtonski mirovni sporazum te i da je zabranom negiranja genocida koje je prije samog odlaska donio Valentin Inzko, bivši visoki predtavnik u Bosni i Hercegovini, došlo do blokade državnih institucija.

- Sva s*ranja su ovdje napravila četiri neizabrana stranca. Visoki predstavnici i tri sudije Ustavnog suda. Oni djeluju kao koordinirani zločinački poduhvat protiv ustavnog uređenja, citiran je Dodik u tektu.

Osim toga, ističe se u tekstu, kako je Milorad Dodik lider bosanskih srba, Gabrielu Escobaru da ga „nije briga“ što mu i dalje prijete sankcijama.

- Naravno, nisam ravnodušan, ali nisam izabran da budem kukavica,  rekao je Dodik za The Guardian.

Za britanski list Dodik je pojasnio  i svoj stav o novoj vojsci te predložio i druge opcije.

Prva bi bila, kako se ističe, smanjenje trenutne nacionalne vojske.

- Ako to ne želite, onda nećemo imati drugog izbora nego da usvojimo, u skladu sa Ustavom BiH, formiranje vojske Republike Srpske, ili da proglasimo Republiku Srpsku demilitarzovanom republikom. Dakle, postoje tri opcije, pojasnio je Dodik. 

Lider SNSD-a i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine kazao je kako ne želi da Bosna iHercegovina propadne, ali je „delikatna ravnoteža“ sporazuma narušena, rekao je Dodik. 

- Ne, ne želim da se sruši. Ja samo želim da postoji na osnovu svog Ustava. Ako ne može tako funkcionirati, zašto bi onda uopšte funkcionirala?,dodao je Dodik. 

komentari (0)