Dodik zabrinut pa pisao Hagu: Sigurnost Karadžića u zatvoru u Velikoj Britaniji će biti ugrožena

BiH 21.05.2021, 12:59 21.05.2021, 13:21
Dodik zabrinut pa pisao Hagu: Sigurnost Karadžića u zatvoru u Velikoj Britaniji će biti ugrožena

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio je pismo predsjedniku Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove.

U pismu lider SNSD-a, rekao je kako je zabrinut zbog sigurnosti Radovana Karadžića, koji je osuđen za genocid, a za kojeg je planirano prebacivanje u zatvor u Velikoj Britaniji na izdržavanje kazne. Dodik je svojim pismom upućenim Međunarodnom sudu u Hagu, tražio da se Karadžić ne šalje u Britaniju.

Nakon Karadžićeve rodbine i advokata, reagovao je i Milorad Dodik, no Sud je istakao kako je odluka o slanju Karadžića u Englesku konačna.

Dodik je u svom pismu napisao kako je fizička sigurnost Karadžića će biti apsolutno ugrožena ukoliko bude premješten u zatvor u Velikoj Britaniji. U pismu je Dodik zamolio sudiju Carmel Agiusa da preispita odluku te naveo: “ U skladu sa mandatom koji imam kao predsjedavajući Predsjedništva BiH i sa obzirom na to da je gospodin Karadžić državljanin BiH i Republike Srbije, također tražim da još jednom preispitate ovu odluku. 

- Zahtijevam da, ako želite da sačuvate kredibilit Suda, revidirate ovu problematičnu odluku i uzmete u obzir naša sasvim dobronamjerna i pravovremena upozorenja. Tražimo da novom odlukom preusmjerite nastavak izdržavanja zatvorske kazne gospodina Karadžića u neku drugu evropsku zemlju koja je u mogućnosti da osigura elementarne sigurnosne kriterijume u svojim zatvorskim ustanovama, navodi se u pismu."

Na pismo reagovao je i član Predsjedništva BiH Željko Komšić. Komšić tvrdi da Dodikov stav ne označava stav Predsjedništva BiH.

- Međutim, zloupotrijebio je instituciju Predsjedništva Bosne i Hercegovine, a to je nedopustivo, jer ovo nije stav Predsjedništva i države Bosne i Hercegovine. Moj stav je recimo da je Karadžiću Velika Britanija previše ugodna za boravak, i da ga je trebalo poslati u Sjevernu Koreju, napisao je Komšić.

Karadžić, koji je 2016. godine osuđen na 40 godina zatvora zbog ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti, presudom je 2019. godine osuđen je doživotni zatvor, nakon žalbe na presudu. Karadžić (75) osuđen je za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti počinjene između 1992. i 1995. godine, uključujući brutalne masakre i ubistva tokom genocida u Srebrenici i opsade Sarajeva.

komentari (1)