Šekib Avdagić, predsjednik Privredne komore Istanbula: Cilj u trgovini Turske sa BiH je milijarda dolara

- Naša su očekivanja da možemo potaknuti turske investitore da ulažu u Bosnu i Hercegovinu ako se mogu stvoriti dobro proučena rješenja u određenim poslovima u određenim regijama u Bosni i Hercegovini, dodao je Avdagić.

BiH 04.09.2021, 11:46
Šekib Avdagić, predsjednik Privredne komore Istanbula: Cilj u trgovini Turske sa BiH je milijarda dolara
© Balkan News

Predsjednik Privredne komore Istanbula (ITO) Šekib Avdagić za Balkan News govorio je o ekonomskoj saradnji i mogućnostima ulaganja Turske i Bosne i Hercegovine. Tom prilikom je istakao da je određeni obim trgovine ovih dvaju zemalja stvoren zahvaljujući ranijem sporazumu o slobodnoj trgovini te da je trenutni sporazum postavio cilj za razvoj novih poglavlja i povećanja međusobne trgovine. 

Napominjući da obim međusobne trgovine nije mogao premašiti nivo od 650 miliona dolara u 2019. i 2020. godini, Avdagić je naveo da cilj od milijardu dolara nije dugo postignut. 

Rekavši da je udio Turske u izvozu Bosne i Hercegovine vrlo nizak (tri posto), Avdagić je rekao da kada se uzme u obzir uvoz Bosne i Hercegovine iz Turske, udio Turske je nešto više od pet posto.

Naglašavajući da pozicija Turske nije na željenom nivou u obje faze, Avdagić je rekao: „Ovo se mora razviti. Naša očekivanja su da će s obnovljenim sporazumom o slobodnoj trgovini, novo dodanim poglavljima i uklanjanjem nekih problema koji su do sada stvarali probleme, vrlo brzo, barem ako ostavimo po strani 2021. godinu, kada smo izašli iz pandemije, brzi obim trgovine dostići milijardu dolara 2022. godine. Naravno, očekivanja svih zemalja su uravnotežena međunarodna trgovina. Trenutno vanjska trgovina daje suficit od približno 250 miliona dolara u korist Turske. Naš cilj je povećati trgovinu i kupiti i prodati više proizvoda iz Bosne i Hercegovine. Nadam se da ćemo to postići obnovljenim sporazumom.”

Podsjetivši da je nakon rata bilo velikih turskih ulaganja u Bosni i Hercegovini, Avdagić je rekao kako je osnovana Poljoprivredna banka. Osim toga i THY ( Turkish Airlines) je, govori Avdagić, sklopio važno partnerstvo sa Bosnia and Herzegovina Airlines. Ali, naglasio je Avdagić, nije mogao dugo funkcionisati.

- Firma Natron kupila je fabriku papira u Maglaju i pretvorila je u veliki pogon. Şişecam je značajno investirao u Tuzlu. Internacionalni univerzitet u Sarajevu uložio je velika ulaganja u obrazovanje. Tada smo ušli u period stagnacije. Çilek Furniture iz Turske ima neke inicijative, ali iz Turske u Bosnu nije stiglo mnogo ulaganja, poput greenfield investicija, dodao je sagovornik Balkan News-a.

Sagovornik se osvrnuo i na Dejtonski mirovni sporazum ističući kako je oblik vlasti u BiH vrlo složen i da ta višeslojna struktura stvara težak birokratski proces.

- Naša su očekivanja da možemo potaknuti turske investitore da ulažu u Bosnu i Hercegovinu ako se mogu stvoriti dobro proučena rješenja u određenim poslovima u određenim regijama u Bosni i Hercegovini, dodao je Avdagić.

Napominjući da izvještaji o izvodljivosti pripremljeni o potencijalima Bosne i Hercegovine nisu dovoljno kvalitetni, Avdagić je naglasio: "Priprema kvalificiranijih i međunarodno standardnih izvještaja o izvodljivosti za oba preduzeća u okviru privatizacije i mogućih pitanja u Bosni i Hercegovini pomoći će investitorima iz Turske i trećih zemalja da dolaze u ovu zemlju. To će biti motivirajuće.”

Ističući da bi u Bosni i Hercegovini trebalo uspostaviti sterilno upravljanje i mehanizam za postizanje rezultata, strukturu koja uzbuđuje sve investitore, Avdagić je rekao kako je za BiH veoma važno da održi svoju stabilnost i na ekonomskom i na političkom planu.

- Bosna i Hercegovina je najvažnija država za mir i spokoj na Balkanu. Republika Turska, posebno naš predsjednik, pridaje veliki značaj ovom pitanju. Zato stojim na optimističnoj strani. Ali, sve strane moraju nastaviti efikasno raditi, kaže Avdagić.

Predsjednik Privredne komore Istanbul dodao je i da se proces između Turske i Bosne i Hercegovine treba ubrzati u nekoliko koraka i istakao kako bi se prije svega trebala povećati vanjska trgovina zasnovana na obnovljenm sporazumu o slobodnoj trgovini.

- Drugo pitanje je povećanje turizma. Turske mogućnosti i cijene, posebno u morskom i ljetnom turizmu, vrlo su privlačne za građane Bosne i Hercegovine. Bosna i Hercegovina je zemlja koju Turci žele posjetiti. Moramo povećati ovaj promet, dodao je Avdagić.

Osim toga, naš sagovornik kazao je kako će studenti iz BiH koji dolaze u Tursku na visoko orabzovanje ali i studenti iz Turske koji dolaze u BiH, dugoročno stvoriti ekonomiju vezanu za obrazovanje.

komentari (0)