Čelnici G7: Odbacujemo svaki pokušaj oštećenja teritorije BiH

Lideri su nastavili pozivati ​​sve stranke u Bosni i Hercegovini da provode ograničene ustavne reforme zajedno s odlukama Europskog suda za ljudska prava....

BiH 07.05.2021, 14:51 07.05.2021, 15:06
Čelnici G7:  Odbacujemo svaki pokušaj oštećenja teritorije BiH
© AA

Nakon sastanka u Londonu, čelnici G7 dali su izjavu o zapadnom Balkanu, rekavši da "nepravedne spekulacije o promjenama granica po etničkim linijama nisu rješenje izazova s ​​kojima se suočava region".

- Takve promjene predstavljat će prijetnju regionalnoj sigurnosti. Mi snažno odbacujemo svaki pokušaj oštećenja teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, kazali su čelnici.  

Lideri su nastavili pozivati ​​sve stranke u Bosni i Hercegovini da provode ograničene ustavne reforme zajedno s odlukama Europskog suda za ljudska prava. U deklaraciji se, također, poziva na zemlju da se "približi postizanju svojih demokratskih ciljeva" s Uredom za demokratske institucije i ljudska prava OSCE-a i Venecijanskom komisijom.

Ističići svoju podršku regionu, čelnici G7 su dodali kako ponovno potvrđuju zajedičku posvećenost sigurnosti, ekonomskom razvoju I evropskoj perspektivi šest zemalja zapadnog Balkana, kao važnu investiciju za mir I stabilnost.

- Naglašavamo važnost unaprijeđenja neophodnih unutrašnjih reformi drastičnim mjerama poduzetim u najgorim slučajevima, uključujući borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije, ističu čelnici koji su, također, svojim izjavama pozdravili početak pristupnih pregovora sa Albanijom I Sjevernom Makedonijom, pokazujući podršku procesu pristupanja balkanskih zemalja  EU.

Pozvali  su Kosovo I Srbiju da perduzmu korake ka normalizaciji bilateralnih odnosa.

komentari (0)