banner17

banner18

Europarlamentarci traže objašnjenje od Schmidta zbog izmjena Izbornog zakon

Sa druge strane, Schmidt je jučer boravio u Briselu gdje je europarlamentarcima predstavio aktuelnu političku situaciju

BiH 25.01.2023, 11:23
Europarlamentarci traže objašnjenje od Schmidta zbog izmjena Izbornog zakon
© AA

Grupa članova Europskog parlamenta i parlamenta država članica Europske unije zatražila je od visokog predtavika Christiana Schmidta da pojasni svoje odluke o nametanju izmjena Izbornog zakona.

Europarlamentarci su zahtijevali od Schmidta da obrazloži navodnu koordinaciju sa Zagrebom, koju je, navode, imao sa tim odlukama.

Podsjećamo Vas na Anex III Dejtonskog mirovnog sporazuma, kojim se kaže da će izbori u BiH biti održani u skladu sa odgovarajućim dokumentima OSCE-a. Smjernice OSCE-a za reviziju pravnog okvira za izbore navode kako je potrebno donijeti izborno zakonodavstvo jedne zemlje dovoljno ranije pred izbore, kako bi birači i svi sudionici mogli biti obaviješteni o pravilima. Izborno zakonodavstvo doneseno u ‘zadnjem trenutku’ potencijalno potkopava povjerenje procesa i umanjuje mogućnost političkim sudionicima i biračima da budu pravovremeno upoznati s pravilima izbornog proces, naveli su u pismu, piše N1. 

Dvadesetosam europarlamentaraca potpisalo je pismo u kojem se traži od Schmidta da obrazloži način korištenja bonskih ovlasti u konkretnom slučaju sa odredbama OSCE-a, predlažući neovisnu procjenu OSCE-a. 

Sa druge strane, Schmidt je jučer boravio u Briselu gdje je europarlamentarcima predstavio aktuelnu političku situaciju, gdje se i sastao sa europarlamentarkom Tineke Strik.

Strik je nakon sastanka izrazila razočarenje jer navodi ona „činilo se da Schmidt ne razumije razloge zbog kojih je kritikovan te ističe da Schmidtova odluka učvršćuje podjele umjesto da se kreće ka inkluzivnom društvu.

komentari (0)