Evropska parlamentarka Strik: Predložene izmjene Izbornog zakona produbiće etničku segregaciju u BiH

BiH 25.07.2022, 13:54 26.07.2022, 15:05
Evropska parlamentarka Strik: Predložene izmjene Izbornog zakona produbiće etničku segregaciju u BiH
© AA

Zastupnica Evropskog parlamenta Tineke Strik oglasila se na društvenim mrežama povodom namjere visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta da nametne izmjene Izbornog zakona BiH.

"U potpunosti podržavam prijedlog Ureda visokog predstavnika u BiH - OHR BiH za sprečavanje prevara tokom predstojećih izbora u BiH i osiguranje funkcionalnosti države nakon toga. Međutim, predložene izmjene Izbornog zakona ne bi trebale biti dio ovog paketa. One će produbiti etničku segregaciju i izbornu diskriminaciju", navela je Strik na Twitter nalogu te dodala:

"Pozivam da se povuče ovaj dio prijedloga. Ovakve dalekosežne sistemske promjene mogu se postići samo kroz inkluzivan, pažljiv i demokratski proces, koji uključuje političke stranke, civilno društvo i Venecijansku komisiju. Ne korištenjem Bonskih ovlasti."

Na kraju je poručila da je potrebno postupati pažljivo sa Bonskim ovlastima.

"Puni sam pobornik mandata OHR-a, uključujući i moguću upotrebu Bonskih ovlasti, ako je potrebno, ali da bi ovo moćno oruđe bilo djelotvorno, njime treba postupati pažljivo i s visokim stepenom integriteta", kazala je Strik, prenosi AA.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schmidt, kako se nezvanično saznaje, u utorak bi trebao saopćiti odluku u vezi s izmjenama Ustava Federacije BiH i Izbornog zakona BiH.

komentari (0)