FHMZ: Upozorenje na jak udar vjetra i obilne padavine

Narandžasto upozorenje će biti na snazi od danas do petka, 19. januara

BiH 16.01.2023, 11:10 17.01.2023, 13:35
FHMZ: Upozorenje na jak udar vjetra i obilne padavine
© AA

Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) izdao je upozorenje zbog jakih udara vjetra i obilnih padavina koje se prognoziraju za veći dio Bosne i Hercegovine. 

Zbog obilnih padavina koje se narednih dana prognoziraju, za područje Hercegovine, zapad, jugozapad i lokalne dijelove Bosne izdato je narandžasto upozorenje, koje će na snazi biti od danas do petka, 19. januara.

Napominju da je prognozirana akumulirana količina padavina na zapadu i jugozapadu Bosne 80 do 120 litara po metru kvadratnom, na jugu i zapadu Hercegovine očekuje se 100 do 150 litara kiše, na sjeveru i istoku Hercegovine 150 do 250 litara, a u dijelovima centralne Bosne 70 do 120 litara po metru kvadratnom, piše AA. 

Prema mjerama i preporukama Svjetske meteorološke organizacije, građani se pozivaju da zaštite sebe i svoju imovinu. Navodi se da su plavljenje imovine i saobraćajnih mreža moguće, kao i poremećaj u snabdijevanju električnom energijom, vodom i u komunikacijama.

 Na prostoru Bosne i Hercegovine narednih dana bit će nestabilno vrijeme i nadprosječno toplo za ovo doba godine. 

"Najveće količine padavina očekuju se u utorak i srijedu, kada bi moglo da dođe i do izlijevanja pojedinih riječnih tokova. U samo jednom danu moglo bi da padne i blizu prosječne mjesečne sume za ovaj mjesec. Uz velike padavine izvjestan je jak na momente i olujni jugo. Na visokim planinama padat će snijeg. Snijeg je sredinom sedmice moguć i u nižim krajevima u zapadnim područjima Bosne", saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) BiH.

Preporučuju da se aktivnosti na otvorenom odgode do petka, kada se prognozira postepena stabilizacija vremenskih prilika.

Jutarnje temperature zraka varirat će od tri do devet stepeni u Bosni, na jugu Hercegovine do 13. Najviše dnevne temperature između šest i 12, na jugu zemlje do 14 stepeni. Temperature će prema kraju sedmice biti u padu, tako da je u dane vikenda u Bosni izvjestan mraz.

U zadnjoj sedmici januara prema trenutnim raspoloživim podacima preovladavat će stabilno vrijeme sa promjenjivom naoblakom. Više sunca očekuje se u Hercegovini.

Jutarnje temperature varirat će u rasponu između minus šest i nula stepeni u Bosni do tri u Hercegovini. Maksimalne temperature kretat će se između minus dva i četiri stepena u Bosni do sedam u Hercegovini.

komentari (0)