Godišnjica formiranja 101. motorizovane brigade Prvog korpusa Armije RBiH: Dok dišemo, sjećamo se

- Važno je sjećati se svih onih koji su dali svoje živote i zdravlje za državu Bosnu i Hercegovinu, rekao je član Predsjedništva BiH

BiH 20.12.2022, 09:25 20.12.2022, 09:39
Godišnjica formiranja 101. motorizovane brigade Prvog korpusa Armije RBiH: Dok dišemo, sjećamo se
© AA

Brojne delegacije, uključujući i člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića, položile su sinoć cvijeće na spomen-obilježje ispred Općine Novi Grad Sarajevo povodom obilježavanja 29. godišnjice formiranja 101. motorizovane brigade Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Nakon polaganja cvijeća na spomen-obilježje, u Multimedijalnom centru Općine Novi Grad Sarajevo održan je svečani program obilježavanja godišnjice kojem je prisustvovao član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Komšić, brojni zvaničnici i bivši saborci.

- Važno se sjećati -

Komšić, koji je bio pripadnik Armije RBiH i nositelj je najvišeg ratnog priznanja "Zlatni ljiljan", ovim povodom naglasio je koliko je važno sjećati se svih onih koji su dali svoje živote i zdravlje za državu Bosnu i Hercegovinu, piše Anadolija.

- To će tako ostati dok mi dišemo, drugačije ne može biti. Šta će biti poslije nas, sa novim generacijama, to je sad drugo pitanje. Ali mislim da bi bilo čak i nemoralno da se zaboravi sve to. Sasvim je ljudski da se sjećamo tih ljudi i da ima na pameti kolika je žrtva trebala u tom ratu od 1992. do kraja 1995. godine da se odbrani Bosna i Hercegovine, kazao je Komšić.

Naglasio je kako je to bila velika i veličanstvena borba za odbranu države Bosne i Hercegovine.

- Jer početi ni od čega, a onda doći do te tačke da imate jednu organizovanu oružanu silu, Armiju Republike Bosne i Hercegovine, a ne zaboravimo ni MUP (Ministarstvo unutrašnjih poslova) Republike Bosne i Hercegovine. Koliko je bilo veličanstveno sve to, oduprijeti se 1992., praviti vojsku koja je bila spremna da izvrši najkomplikovanije borbene operacije. Ponosan sam na sve to. Bilo je teško, bilo je krvavo, ali sam ponosan na taj period života, rekao je Komšić.

- Komšić: Šta se dešava sa NATO? -

Predsjedništvo BiH trebalo bi u srijedu razmatrati imenovanje mandatarke za novi saziv Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjane Krišto, a Komšić je istakao da ukoliko se to nađe na dnevnom redu imat će nekoliko pitanja koja će tiču integracije u NATO.

Komšić smatra da u koalicionom sporazumu stranaka koje su odlučile formirati vlast nakon oktobarskih izbora nije jasno precizirano pitanje daljnjeg napretka Bosne i Hercegovine na putu ka članstvu zemlje u NATO.

- Imam par za mene ključnih pitanja. Šta se dešava sa NATO pošto u tom papiru nema NATO-a. Da li to znači da mi dižemo ruke od toga, stalno, privremeno? Kakav će biti odnos mandatara, odnosno mandatarke prema tom pitanju? Kako će se Vijeće ministara postaviti prema tom pitanju? U kontekstu priče oko NATO-a, da li se planira povećanje budžeta, posebno za sektor odbrane, odnosno za Oružane snage jer i to je neka vrsta obaveze, pričao je Komšić.

Na kraju je naglasio da je integracija Bosne i Hercegovine u NATO ključno pitanje.

- To je nešto što je neophodno Bosni i Hercegovini, nešto što obezbjeđuje stabilnost, sigurnost, pa i reforme dugoročno i mislim da bi bilo jako pogrešno odustajati od toga ili zastati na tom putu, jer ne možete kupiti vrijeme, rekao je Komšić.

Sarajevska 101. motorizovana brigada Armije Republike Bosne i Hercegovine formirana je 1993. godine, a njena zona odgovornosti protezala se područjima općina Novo Sarajevo i Novi Grad. U završnoj fazi agresije na Bosnu i Hercegovinu ova brigada je često bila angažovana i na ratištima koja nisu u zoni odgovornosti Prvog korpusa Armije RBiH.

U njenim redovima za slobodnu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu borilo se 8.157 boraca, dok je najvećim ratnim priznanjem “Zlatni ljiljan“ odlikovano njih 26.

komentari (0)