Gotovo 40 posto domaćinstava nema pristup računaru, svaki peti stanovnik nikada nije koristio internet

Navedeno je da građani Bosne i Hercegovine koji imaju pristup internetu najviše koriste internet za live chat, čitanje online časopisa i novina, istraživanje i slanje e-mailova

BiH 03.03.2023, 11:42 03.03.2023, 16:37
Gotovo 40 posto domaćinstava nema pristup računaru, svaki peti stanovnik nikada nije koristio internet
© AA

Podaci Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine za 2022. godinu, pokazali su da 61,3 posto domaćinstava ove zemlje ima pristup računaru, dok 38,7 posto tu mogućnost nema. 

Zastupljenost računara u domaćinstvima varira o tipu naselja, pa tako u urbanim sredinama 65,7 posto domaćinstava ima pristup računarima, dok u ostalim dijelovima ta stopa iznosi 57,7 posto, piše Dnevni list

Navodi se i da pristup računaru većinom imaju domaćinstva sa mjesečnim primanjima većim od 1.500 KM.

Kada je u pitanju pristup internetu, navodi se da gotovo svaki peti stanovih BiH nije koristio internet. Pristup internetu prema podacima Agencije za statistiku BiH, do kojih je došao Dnevni list,  ima 75,9 posto domaćinstava dok 23,9 posto nemaju pristup, čak ih se 0,2 posto izjasnilo kako ne znaju imaju li pristup internetu. 

Interent priključak također varira zavisno o tipu naselja. 

Navedeno je da građani Bosne i Hercegovine koji imaju pristup internetu najviše koriste internet za live chat, čitanje online časopisa i novina, istraživanje i slanje e-mailova.

komentari (0)