Grupa od 37 spasilaca iz Federacije Bosne i Hercegovine otputovala u Turkiye

Istim letom kompanije Turk Hava Yollari, koja je obezbijedila karte za sve spasioce, poletjelo je i 20 pripadnika Gorske službe spašavanja Novi Grad Sarajevo

BiH 08.02.2023, 10:05 08.02.2023, 10:14
Grupa od 37 spasilaca iz Federacije Bosne i Hercegovine otputovala u Turkiye
© AA

Grupa od još 37 obučenih spasilaca iz Federacije Bosne i Hercegovine otputovala je u srijedu u Turkiye kako bi pomogli stanovništvu pogođenom razornim zemljotresima, javlja Anadolija.

Jedna grupa koju čini 17 pripadnika Federalne specijalizirane jedinice za spašavanje iz ruševina – jedinica za urbano traganje i spašavanje (USAR tim) poletjela je jutros sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo, nakon što je sinoć dio ove jedinice, njih 25, sa medicinarima, dva potražna psa sa vodičima, vozilima i potrebnom opremom sinoć krenuo kopnenim putem, čime su ukupno 42 pripadnika ove jedinice otputovala u Turkiye.

Istim letom kompanije Turk Hava Yollari, koja je obezbijedila karte za sve spasioce, poletjelo je i 20 pripadnika Gorske službe spašavanja Novi Grad Sarajevo, a ispratili su ih načelnik općine Novi Grad Semir Efendić i koordinator Agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA) Erdinc Isik.

Let je planiran za 8.30 sati, međutim bio je pomjeran zbog loših vremenskih uslova u Istanbulu.

- Ono što zasigurno mogu reći jeste da će svi ljudi FCUZ-a zajedno s pripadnica GSS-a dati sve od sebe da budemo na nivou svog zadatka, da damo svoj maksimum i da pomognemo građanima Turske koliko je to moguće, kazala je Sandra Musić, jedna od spasilaca, inače medicinar i deminer u Federalnoj upravi civilne zaštite (FCUZ).

- Otkazali smo odmore i stavili se na raspolaganje -

Dodala je kako su svi pripadnici FCUZ-a dragovoljno pristali da krenu u Turkiye i pomognu građanima te zemlje.

- Prekinuli smo svoje godišnje odmore i slobodne dane stavili se na raspolaganje FCUZ-u. Vrlo emotivno krećemo na jedan ovakav zadatak, sa srećom, zdravom glavom i znanjem koje imamo. Daćemo sve od sebe da budemo na visini zadatka, poručila je Musić.

Sabahudin Spahović, pripadnik USAR tima FCUZ-a, kazao je također kako je ovo za njih veliki izazov, ali kako svi spasioci koji putuju u Turkiye imaju ogromno iskustvo.

- Sigurni smo da ćemo odgovoriti ovom zadatku, uspjeti sačuvati kako naše tako i živote građana Turske, rekao je Spahović, napominjući da sa sobom nose neophodnu opremu i vode pse tragače.

Svi članovi ovog tima obučeni su i opremljeni za brzi odgovor u slučaju zemljotresa. Uključit će se u raščišćavanje ugroženih područja, potrage za nestalim u ruševinama te pružanje pomoći civilnom stanovništvu.

- Efendić: Želimo pomoći našim prijateljima iz Turske -

Načelnik Efendić kazao je novinarima kako GSS Novi Grad ima 20 pripadnika koji su obučeni za ove situacije, a obuku su prošli upravo kroz program koji je realizovao turski AFAD u saradnji s TIKA-om i IHH.

- Ispratili smo ih i oni su otišli u najpogođeniju tursku regiju tokom zemljotresa. Nadamo se da će biti od pomoći svojim kolegama s kojima su i prošli obuku, a koji se nalaze na terenu. Svi smo proteklih dana jako pogođeni onim što se desilo u Turskoj. Zaista se nadam da će bar djelimično naše ekipe pomoći. Volio bih da se ovo desilo ranije, ali zbog svih procedura koje kod nas postoje u ovakvim situacijama to je malo potrajalo, rekao je Efendić, napominjući da je organizacija vođena u sardanji s turskom ambasadom u BiH i agencijom TIKA:

- Želim da budemo od koristi i pomognemo našim prijateljima u Turskoj u ovoj teškoj situaciji.

Koordinator TIKA-e Erdinc kazao je kako će 20 pripadnika GSS Novi Grad biti prebačeni najprije u Adanu, odakle će preći u Antakyu, u provinciji Hatay.

komentari (0)