Hafizi iz Turkiye i ovog ramazana učestvuju u vjerskim aktivnostima širom BiH

BiH 01.04.2022, 16:13
Hafizi iz Turkiye i ovog ramazana učestvuju u vjerskim aktivnostima širom BiH
© AA

U okviru saradnje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Uprave za vjerske poslove Republike Turkiye (Diyanet) 18 hafiza iz Turkiye učestvovat će tokom mjeseca ramazana u različitim vjerskim aktivnostima u nekoliko bosanskohercegovačkih gradova.

Savjetnik za vjerska pitanja ambasade Republike Turkiye u Bosni i Hercegovini Yunus Keles danas je u Sarajevu dočekao hafize koji su stigli iz Turkiye.

- Kao i svake godine tokom ramazana ćemo organizirati podjelu paketa. Također, učenicima ćemo pružiti finansijsku pomoć. Organizirat ćemo i iftare. Naših 18 hafiza će u svim dijelovima Bosne i Hercegovine učestvovat u različitim aktivnostima, što će dodatno ojačati naše veze sa Bosnom i Hercegovinom. Turkiye i Bosna i Hercegovina imaju vrlo duboke odnose. Tokom ovog ramazana ćemo nakon pandemije biti malo slobodniji i opušteniji jer smo bili organičeni protekle dvije godine zbog pandemije. Ali sada sa usporavanjem pandemije, nadam se da ćemo organizirati lijepe aktivnosti ovdje, kazao je Keles.

Šef Odjeljenja za imenovanja pri Diyanetu dr. Omer Ozgul istakao je da ova ustanova već godinama organizira različite aktivnosti tokom ramazana u mnogim zemljama.

- Ranije smo također u mnogim dijelovima svijeta, a posebno tokom mjeseca ramazana, zajedno sa našom braćom i prijateljim, organizirali brojne aktivnosti, uključujući pružanje pomoći. I ove godine smo u Bosnu i Hercegovinu došli zajedno sa 18 hafiza koji će učestvovat tokom ramazana u različitim vjerskim aktivnostima, predvodit će teravih-namaze, učiti mukabele, kazao je Ozgul.

Istakao je kako vjeruje da će imati vrlo ugodan i lijep ramazan u Bosni i Hercegovini.

- U nekim mjestima ćemo podijeliti i ramazanske pakete koje je osigurao Diyanet. Nadam se da ćemo imati lijep ramazan ovdje u Bosni i Hercegovini. Znamo da je ovdje bio rat i genocid, i evo sve do sada nisam imao priliku da posjetim Bosnu i Hercegovinu. Bosna i Hercegovina u našim srcima zaista ima posebno mjesto, rekao je Ozgul.

U okviru saradnje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Uprave za vjerske poslove Republike Turkiye (Diyanet), hafizi iz Turkiye već nekoliko godina tokom ramazana borave u Bosni i Hercegovini te kroz učešće u ramazanskim aktivnostima na određeni način predstavljaju svoju zemlju.

Hafizi iz Turkiye će biti raspoređeni u nekoliko gradova širom Bosne i Hercegovine, gdje će, između ostalog, klanjati namaze i učiti mukabele (učenje Kur’ana), piše AA.

komentari (0)