Helez razgovarao s turskim sekretarom za vojnu industriju u Dohi: Turske firme spremne za posao u BiH

Želimo još čvršću saradnju s BiH i mnogo je naših firmi koje žele aktivno učestvovati u tome i pomoći OS BiH. Pojedina borbena sredstva spremni smo isporučiti BiH po izuzetno kratkoj proceduri, rekao je Gorgun

BiH 05.03.2024, 16:50
Helez razgovarao s turskim sekretarom za vojnu industriju u Dohi: Turske firme spremne za posao u BiH
© Ministarstvo odbrane BiH

Zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar odbrane Zukan Helez održao je službeni sastanak s turskim sekretarom za vojnu industriju Halukom Gorgunom. 

Sastanak je održan u nastavku Helezove posjete trodnevnoj Međunarodnoj vojnopomorskoj izložbi i konferenciji DIMDEX 2024, koja se od ponedjeljka održava u Dohi, glavnom gradu Države Katar.

Iz Ministarstva odbrane BiH navode da su sagovornici razgovarali o različitim aspektima modernizacije Oružanih snaga (OS) BiH i saradnji s firmama vojne industrije iz BiH.

Razmjenjeni su stavovi o tome kako je najbolje iskoristiti sporazum BiH i Republike Turkiye, kojim je turska vlada izdvojila finansijska sredstva za turske firme koje bi svojim proizvodima učestvovale u opremanju OS BiH. Također, razgovarano je i mogućnostima NATO paketa za izgradnju odbrambenih kapaciteta BiH (DCB), piše AA. 

"Želimo još čvršću saradnju s BiH i mnogo je naših firmi koje žele aktivno učestvovati u tome i pomoći OS BiH. Pojedina borbena sredstva spremni smo isporučiti Bosni i Hercegovini po izuzetno kratkoj proceduri“, rekao je Gorgun.

Helez je rekao da BiH sa Turkiye ima duge istorijske veze.

"Ona nam je među najznačajnim partnerima te ćemo preduzeti sve da se saradnja ostvaruje na obostrano zadovoljstvo“, rekao je ministar odbrane BiH.

Delegacija MO i OS BiH na sajmu u Dohi obavilo je i posebne razgovore turskim proizvođačima BMC, Baykar i Ekovar, italijanskim Leonardom i francuskim MBDA.

komentari (0)