Institut Yunus Emre dodijelio ceritifikate polaznicima osmanskog jezika

U saradnji s turskom fondacijom "Hayrat" organizovan je besplatni online kurs osmanskog jezika za sve uzraste. 

BiH 14.12.2022, 09:26 15.12.2022, 12:57
Institut Yunus Emre dodijelio ceritifikate polaznicima osmanskog jezika
© AA

U prostorijama Instituta "Yunus Emre" u Sarajevu upriličen je program dodjele certifikata za polaznike online kursa osmansko-turskog jezika. 

U saradnji s turskom fondacijom "Hayrat" organizovan je besplatni online kurs osmanskog jezika za sve uzraste. 

- Projekat radimo u saradnji sa fondacijom 'Hayrat'. Kurs je zbog pandemije koronavirusa prešao na online predavanja. Na području BiH do sada smo imali više od 500 polaznika. Najbitnije je da je više od 50 polaznika došlo na nivo da iščitava arhivske dokumente, rekao je direktor Instituta "Yunus Emre" Sarajevo Mehmet Akif Yaman.

Kako je kazao, zbog pandemije posljednje dvije godine nisu bili u mogućnosti organizovati dodjelu certifikata, piše AA. 

- Ovo je prva dodjela nakon pandemije. Preko 250 učesnika je dobilo certifikat. Ovo su polaznici koji već sedam semestara nastavljaju s kursom. Danas smo uručili više od 20 certifikata, a ostalima, koji nisu bili u mogućnosti doći ovdje, poslat ćemo online ili poštom, dodao je Yaman.

Ali Bellikli, predstavnik Fondacije "Hayrat" za Bosnu i Hercegovinu, podsjetio je da su danas dodijeljeni certifikati osobama koje su u protekle dvije godine učestvovale u besplatnom online kursu osmanskog jezika.

- Ukupno je bilo oko 500 polaznika. To je stari turski jezik koji je u to vrijeme pisan arebicom. U preko 85 zemalja organizujemo ovaj kurs u online formatu. Poslije Evrope i Turaka koji žive u Evropi, najveću zainteresovanost su pokazali ljudi iz BiH. U okviru ovog kursa, 50 polaznika je završilo četvrti level kursa i sada su na nivou da mogu iščitavati arhivske dokumente koji se nalaze u BiH, kazao je Bellikli.

Među onima koji su danas primili certifikate je i porodica Akan. Tu je bio otac sa kćerkama i sinom.

Cerifikat su primile desetogodišnje blizankinje Halima i Suhejla Akan.

- Otac je upisao kurs pa smo vidjele da je zanimljivo. Nakon toga smo i mi odlučile da krenemo. Naučila sam čitati i sviđa mi se, kazala je Halima.

Suhejla je kazala da zna turski jezik pa je mišljenja da je dobro da zna i osmanski.

- Nije mi bilo teško naučiti osmanski. Idemo u peti razred. Zajedno idemo u školu i na kurs, ispričala je Suhejla.

I njihov brat Naser (11) je danas primio certifikat.

- Volim turski jezik, a i osmanski mi se mnogo sviđa. Zbog toga sam odlučio da krenem na kurs. Pomagali smo jedni drugima, dodao je Naser.

Certifikat je primila i Merjem Krupić iz Sanskog Mosta.

- Na kurs sam se prijavila prvenstveno jer volim turski jezik, oduvijek sam ga učila sama, nisam imala priliku da ga učim s nekim. Ovo mi je bilo predivno iskustvo, kazala je Krupić.

komentari (0)