Islamska zajednica u BiH pozvala na solidarnost: U petak sergija za pomoć Pakistanu

BiH 14.09.2022, 10:35 14.09.2022, 11:38
Islamska zajednica u BiH pozvala na solidarnost: U petak sergija za pomoć Pakistanu
© AA

U svim džamijama u Bosni i Hercegovini i dijaspori u petak, 16. septembra 2022. godine, nakon klanjanja džuma-namaza (molitve muslimana petkom), bit će organizirana sergija za pomoć narodu Pakistana pogođenom razornim poplavama.

"Istog dana, hatibi će održati hutbu u kojoj će uputiti poruku saosjećanja i solidarnosti s braćom i sestrama iz prijateljske zemlje Pakistan koji ovih dana prolaze kroz teške nedaće i iskušenja", navedeno je u saopćenju Islamske zajednice u BiH koje je objavila Muslimanska novinska agencija (MINA).

Svjetska javnost je uznemirena i zabrinuta alarmantnim vijestima i prizorima velikih poplava koje su pogodile Pakistan prethodnih mjeseci. Riječ je o prirodnoj nepogodi nezapamćenoj u novijoj povijesti.

Nakon višednevnih monsunskih kiša i izlijevanja rijeka iz svojih korita, više od 30 miliona ljudi moralo je napustiti svoje ognjište pred nezaustavljivom vodenom bujicom. Srušeno je i oštećeno skoro dva miliona kuća, od kojih je više od pola miliona potpuno uništeno. Evakuirani stradalnici sa poplavljenih područja smješteni su u improviziranim i neuslovnim objektima u kojima nedostaje hrane, lijekova i osnovnih higijenskih potrepština.

Izvor: AA

komentari (0)