IUS čeka nove studente: Već dvije godine nudi mogućnost dvostruke diplome

Rektor IUS-a Ahmet Yildirim je naglasio kako je Sarajevo najsigurniji grad za studiranje u inostranstvu, te kako je IUS univerzitet na kojem predaju profesori iz 12 različitih država. Naglasio je da je obrazovanje u potpunosti na engleskom jeziku...

BiH 01.08.2021, 10:31 01.08.2021, 18:55
IUS čeka nove studente:  Već dvije godine nudi mogućnost dvostruke diplome

Internacionalni univerzitet u Sarajevu, univerzitet je koji bilježi konstantan napredak, u posljednje četiri godine je 5.000 mjesta napredovao na svjetskoj ljestvici najboljih univerziteta, a već dvije godine nudi studentima mogućnost dvostruke diplome, ističe u razgovoru za AA rektor ovog univerziteta Ahmet Yildirim.

IUS je, prema rezultatima "Webometricsa", dvije godine najbolji privatni univerzitet u Bosni i Hercegovini.

- To je rezultat naših napora da budemo bolji. Uzimaju se u obzir i publikacije naših profesora. IUS je univerzitet koji bilježi konstantan napredak, podvukao je Yildirim.

Dodao je da su u posljednje četiri godine napredovali za 5.000 mjesta na svjetskoj ljestvici najboljih univerziteta.

- Također, na Svjetskoj univerzitetskoj ljestvici, Times Higher Education, IUS je jedini univerzitet sa Balkana. Ove smo godine oko 600. mjesta. Ovo je vrlo važan poredak, kazao je Yildirim.

Navodeći da IUS posljednje dvije godine nudi svojim studentima mogućnost dvostruke diplome, Yıldırım je nastavio: "Imamo dvostruke diplomske programe sa Tehničkim univerzitetom u Istanbulu - ITU i Univerzitetom u Istanbulu. Sa ITU-om imamo programe iz oblasti arhitekture, mašinstva, ekonomije i drugih odsjeka, dok sa Istanbulskim univerzitetom imamo programe iz oblasti političkih nauka i međunarodnih odnosa, menadžmenta i ekonomije. Studenti najprije uče jezik, prve dvije godine studiraju na IUS-u, a druge dvije godine u Istanbulu. Četiri godine kasnije dobivaju dvostruku diplomu."

Podsjetio je također kako IUS ima pet fakulteta, 17 diplomskih programa, te 21 postdiplomski i doktorski program.

- Informatika i softversko inženjerstvo preferira se više na dodiplomskim studijima u Bosni i Hercegovini. U Turskoj se prednost daje odsjecima za arhitekturu i psihologiju, naveo je Yildirim.

Naglasio je kako je Sarajevo najsigurniji grad za studiranje u inostranstvu, te kako je IUS univerzitet na kojem predaju profesori iz 12 različitih država. Naglasio je da je obrazovanje u potpunosti na engleskom jeziku.

Dodaje da je IUS brzo rastući univerzitet sa 15-godišnjom historijom.

- Imamo planove za otvaranje novih fakulteta i odsjeka. Usredotočili smo se na Fakultet zdravstvenih nauka. Smatramo da bismo trebali ući u područje zdravstva. Postoji potreba za određenom kvalitetom u području zdravstva. Smatramo da IUS može uspjeti sa univerzitetima u Turskoj, kazao je Yildirim.

Dalje je naveo kako primjenjuju programe dvostrukih diploma na magistarskim programima s europskim univerzitetima iz Njemačke i Poljske.

Na kraju je kazao kako na IUS-u studiraju studenti iz 40 država, poručio je kako je upis za studente iz BiH za ovu godinu završen, te kako je broj aplikacija za upis ove godine udvostručene u odnosu na prošlu. IUS je privatni univerzitet sa najviše aplikacija za upis u BiH.

Osvrnuvši se i na pandemiju koronavirusa, Yildirim je rekao kako tokom pandemije na IUS-u nije bilo prekida rada.

- Napravili smo veliki uspjeh u obrazovanju putem interneta. Još ne znamo kako će se razvijati epidemiološki uvjeti, ove godine svakako planiramo predavanja licem u lice, poručio je Yildirim.

komentari (0)