banner17

banner18

IUS nagradio 12-godišnjeg Benjamina: Nagrađen stipendijom za školovanje na IUS-u

Ovaj 12-godišnjak postao je primjer humanosti i čistoće srca kada je, neposredno nakon katastrofalnih zemljotresa na jugu Turkiye, u svom naselju na Dobrinji u Sarajevu počeo prodavati čaj skupljajući tako novac za pomoć ljudima pogođenim zemljotresima

BiH 17.03.2023, 18:01 17.03.2023, 18:04
IUS nagradio 12-godišnjeg Benjamina: Nagrađen stipendijom za školovanje na IUS-u
© IUS

Životna priča dječaka Benjamina Mehanovića iz Sarajeva poprima sve ljepše razmjere. Zbog svog humanog gesta i pomoći građanima Turkiye koji su pogođeni nedavnim zemljotresima, Internacionalni univerzitet u Sarajevu (IUS) ovom 12-godišnjaku danas je dodijelio stipendiju za studiranje.

Ovaj 12-godišnjak postao je primjer humanosti i čistoće srca kada je, neposredno nakon katastrofalnih zemljotresa na jugu Turkiye, u svom naselju na Dobrinji u Sarajevu počeo prodavati čaj skupljajući tako novac za pomoć ljudima pogođenim zemljotresima. Ovaj učenik sedmog razreda Osnovne škole „Skender Kulenović“ oduševio je BiH i zemlje regiona, a njegov humani gest odjeknuo je i u turskim medijima.

Benjamina je tada obišao ambasador Republike Turkiye u Bosni i Hercegovini. Koliko je priča o Benjaminu odjeknula i u Turkiye, potvrdilo je obraćanje ministra vanjskih poslova Republike Turkiye Mevluta Cavusoglua koji se 12-godišnjem Benjaminu zahvalio na trudu koji ulaže kako bi pomogao nastradalima u zemljotresu.

Dobijanje stopostotne stipendije za studiranje na IUS-u Benjamin, kaže, nije očekivao.

- Stvarno je prelijep osjećaj, ne mogu da opišem ovo iskustvo. Mama nije očekivala ovo, bila je preponosna. I ona, otac, sestra, dedo. Svi mi kažu: Bravo Benjo, moji prijatelji i nastavnici. I dalje sam dobar đak, školovat ću se i dalje. Volio bih da budem student medicine jer volim da pomažem ljudima i tako ih usrećim, volio bih da postanem doktor, rekao je Benjamin.

Podsjetio je kako je, nakon zemljotresa u Turkiye, odmah napravio štand u naselju u kojem živi kako bi prodavao čaj i skupio pomoć.

- Htio sam da napravim nešto, da pomognem ljudima i usrećim ljude u Turkiye. Skupio sam 3.500 KM, rekao je Benjamin. 

Benjaminovi roditelji preponosni su na sina te pozitivno iznenađeni stipendijom IUS-a.

- Ovo je veliki ponos, sve se desilo spontano. Veoma sam iznenađen zbog stipendije koju je dobio. Čitava familija je preponosna. To je za njega veliko iako on ima 12 godina, ali to će brzo proći i on će biti ovdje pohađati ovu školu, rekao je Benjaminov otac, Edin MeHanović.

Certifikat o stopostotnom studiranju na IUS-u 12-godišnjem Benjaminu uručio je Hasan Topaloglu, predsjednik Fondacije za razvoj obrazovanja SEDEF koja je jedan od osnivača IUS-a.

- Kao što znate, Benjamin je prodavao čaj za žrtve zemljostresa i mi smo ga željeli nagraditi. On je mali, ali ima veliko srce. Mi smo kao fondacija njega nagradili na ovaj način kada dođe vrijeme da studira ovdje kada za to dođe vrijeme, na bilo kojem odsjeku. Inače, kod nas se godišnje plaća 7.000 KM, dali smo mu certifikat koji je garancija da može studirati sve četiri godine besplatno, istakao je Topaloglu.

Rektor IUS-a Ahmet Yildirim Benjaminu je uručio školsku opremu IUS-a i zahvalio na humanom gestu.

komentari (0)