Izetbegović: EU i zemlje koje je čine su malo dale, a mnogo uzele zemljama Zapadnog Balkana

Ukazao je na važnost rješavanja pitanja odnosa u Bosni i Hercegovini, te je podsjetio na aktuelnu blokadu rada Parlamentarne skupštine BiH u režiji parlamentarnih stranaka sa sjedištem u entitetu Republika Srpska zbog donošenja zakona kojim se zabranjuje negiranje genocida i slavljenje presuđenih ratnih zločinaca...

BiH 27.09.2021, 13:42 27.09.2021, 13:57
Izetbegović: EU i zemlje koje je čine su malo dale, a mnogo uzele zemljama Zapadnog Balkana
© AA

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović učestvovao je na Samitu predsjednika parlamenata država Zapadnog Balkana, koji je održan na Brdu kod Kranja u Republici Sloveniji. 

Kako je saopšteno iz Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Izetbegović je, govoreći na temu uloge parlamenata u vraćanju povjerenja u proces proširenja Evropske unije, kazao da je na činjenicu da je to povjerenje narušeno utjecalo nekoliko faktora, poput promjene metodologije proširenja i pooštravanja kriterija u odnosu na raniji period, ali i odgađanje pristupnih pregovora sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

U tom smislu je, dodao je, neosporna odgovornost Evropskog parlamenta i nacionalnih parlamenata država članica EU koji su posredno ili neposredno učestvovali u donošenju takvih odluka.

- Te odluke su bile sebične i neodgovorne. EU i zemlje koje je čine su malo dale, a mnogo uzele zemljama Zapadnog Balkana. I nastavljaju da uzimaju ono što nam je najvrjednije, što se ne može ničim nadoknaditi – najvitalniji dio naših društava, mlade, zdrave, obrazovane ljude. Stotine hiljada kompletnih porodica je otišlo ili odlazi ka zemljama EU, poručio je Izetbegović.

Ukazao je na važnost rješavanja pitanja odnosa u Bosni i Hercegovini, te je podsjetio na aktuelnu blokadu rada Parlamentarne skupštine BiH u režiji parlamentarnih stranaka sa sjedištem u entitetu Republika Srpska zbog donošenja zakona kojim se zabranjuje negiranje genocida i slavljenje presuđenih ratnih zločinaca.

- Te stranke, predvođene SNSD-om, smatraju da imaju pravo negirati genocid, odlikovati presuđene ratne zločince, vrijeđati žrtve i prijetiti secesijom prethodno etnički očišćenog teritorija države, a zatim, kada im se takva retrogradna, necivilizacijska politika zakonom zabrani, blokadom rada državnih institucija u taoce pretvoriti sve građane Bosne i Hercegovine, izjavio je Izetbegović.

Upozorio je da se takvom politikom negativno utječe na povjerenje građana u evropski put, ali i da se grubo krši Dejtonski mirovni sporazum i dovodi u pitanje stabilnost cijele regije.

Kada su u pitanju obaveze Parlamentarne skupštine BiH u ispunjavanju uvjeta za dobijanje kandidatskog statusa, Izetbegović je istaknuo potrebu izmjena Ustava i izbornog zakonodavstva, a naročito reduciranja ovlasti i nadležnosti domova naroda, koji odlučuju o svim pitanjima umjesto samo onim koja se odnose na zaštitu vitalnih nacionalnih interesa.

- To omogućava posredno izabranoj parlamentarnoj manjini u domovima naroda da bude iznad direktno izabrane parlamentarne većine u zastupničkim domovima, što diskriminira predstavnike građanskih, multietničnih stranaka koje čine više od četvrtine Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i trećinu Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, kazao je Izetbegović.

Predsjedavajući Doma naroda je pojasnio da se takva pozicija koristi kao metod političkih blokada, što potvrđuju opstrukcije u implementaciji rezultata Općih izbora održanih 2018. godine. Također je podsjetio da su ukidanje nacionalnog veta i reduciranje ovlasti domova naroda zahtjev Evropske komisije, odnosno stav Venecijanske komisije Vijeća Evrope, javlja AA. 

- Uklanjanjem blokada i jačanjem funkcionalnosti Parlamentarne skupštine BiH i parlamenata nižih nivoa vlasti intenziviralo bi se ispunjavanje uvjeta na evropskom putu, što bi rezultiralo i vraćanjem povjerenja građana u proces proširenja EU. Evropski parlament, prijatelji iz nacionalnih parlamenata država članica Unije imaju mogućnost da to povjerenje povrate, prije svega jasnom i nedvosmislenom podrškom reformskim procesima u BiH i njenoj evropskoj perspektivi, a zatim i utjecanjem na donošenje odluke kojom bi se ostvareni napredak valorizirao dodjeljivanjem kandidatskog statusa u što skorijem vremenskom periodu, zaključio je Izetbegović u svom obraćanju učesnicima Samita predsjednika parlamenata država Zapadnog Balkana.

komentari (0)