Izetbegović: Naš neprijatelj nije srpski narod već šovinističke i separatističke politike

Izetbegović jeporučio da su institucije BiH dužne braniti njene granice, teritorijalni integritet i ustavnopravni poredak, te da sudovi moraju suditi onima koji ne poštuju zakone a blokade i krize će, ističe on, pogoditi najviše one koji ih i proizvode...

BiH 11.08.2021, 10:11 11.08.2021, 11:16
Izetbegović: Naš neprijatelj nije srpski narod već šovinističke i separatističke politike
© AA

Na Svečanoj akademiji povodom 31. godošnjice od osnivanja Općinskog odbora SDA-a Kakanj, lider te stranke Bakir Izetbegović kazao je kako BiH danas napreduje na svom reformskom i integracijskom putu, te da su Bošnjaci postali politički i svaki drugi faktor bez kojeg nema računice, ne samo u BiH već i u regionu.

Lider SDA je podsjetio i kako je BiH u posljednjih 150 godina izložena, prema njegovim riječima, „konstantnom agresivnom velikosrpskom nacionalizmu, koji oscilira u snazi, ali ne odlazi“.

Također je istakao kako neće biti lahko dobiti ideološku i civilizacijsku borbu sa stranom koja vjeruje da je njeno pravo otjerati druge i drugačije, dominirati nad onima koji ostanu, slaviti dan kada su odlučili da se sa drugima raziđu, tjerati druge da taj dan prihvate i slave, osvještavati entitetske institucije i škole, ne negirati istinu o zločinima i slaviti zločince, piše Klix.

Izetbegović je istakao kako predstoji borba nerava te poručio da su institucije BiH dužne braniti njene granice, teritorijalni integritet i ustavnopravni poredak, te da sudovi moraju suditi onima koji ne poštuju zakone a blokade i krize će, ističe on, pogoditi najviše one koji ih i proizvode.

- Nikad Srebrenica, Tomašica, Brčko i druga mjesta patnje i smrti nevinih bosanskih ljudi neće biti ništa doli BiH. Bosna je naša kuća i mi ćemo je odbraniti i sačuvati. Sloboda nema cijenu, poručio je Izetbegović.

Osim toga Izetbegović je komentarisao i rad Tužilaštva BiH, ističući da mora radit isvoj posao na osnovu Zakona o zabrani negiranja genocida, ali da je do sada amnestiralo sve što je radila, smatra on, srpska strana.

- Mi moramo biti odlučni i smireni, pozivati na konkretne korake, ali i na smirivanje. Naš neprijatelj nije srpski narod već šovinističke i separatističke politike. Praksa blokiranja države neradom, plaćenim neradom, nedolaskom i neizvršavanjem obaveza će morati biti zaustavljena, a jedini način je udarom na džep. To svi najbolje razumiju i to trebamo. Ova godina je ekonomski uspješnija od veoma dobre 2019. Vakcine smo konačno nabavili u dovoljnim količinama. Sada idemo u utrku sa vremenom. Novi talas pandemije dolazi u septembru ili oktobru. Moramo masovno vakcinisati stanovništvo u sljedeća dva mjeseca. Potrebna je dobra organizacija i snažna propaganda protiv antivaksera, poručio je Izetbegović.

komentari (0)