Izetbegović pozvao Bošnjake u Turkiye da na izborima podrže Erdogana

Podsjećajući na epohalnu ulogu Erdogana u razvoju Turkiye, predsjednik SDA je na svom službenom profilu naglasio da Erdogan treba Turkiye, ali da treba i Bosni i Hercegovini

BiH 05.05.2023, 17:59
Izetbegović pozvao Bošnjake u Turkiye da na izborima podrže Erdogana
© AA

Lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović obratio se Bošnjacima u Turkiye putem svoje zvanične stranice pozivajući ih da na izborima podrže aktuelnog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

U svom pozivu, Izetbegović podsjeća na epohalnu ulogu Erdogana u preporodu Turkiye.

- Cijenjeni građani Turske bošnjačkog porijekla, svi smo svjesni historijskog trenutka koje predstavljaju predstojeći izbori za predsjednika Republike Turske. Vjerujem da je ogromna većina vas svjesna i epohalne uloge koju  predsjednik Recep Tayyip Erdogan ima u preporodu i uzdizanju Republike Turske u svakom pogledu. Pod Erdoganovim liderstvom prijateljski turski narod i država Turska učvrstili su vlastiti ponos i samopouzdanje, ojačali demokratiju i obnovili sistem vrijednosti koji im garantira dugoročni napredak. Od ekonomski nedovoljno razvijene države, za samo nekoliko decenija, Turska je prešla put do moćne ekonomije. Svjedoče tome zapanjujući podaci o ubrzanoj izgradnji infrastukture, industrijskom razvoju, reformi sistema obrazovanja, moćnoj armiji i vojnoj industriji, podsjeća Izetbegović.
 
Od države koju su pokušavali tretirati objektom u međunarodnim odnosima, Turska je pod Erdoganovim liderstvom postala moćan subjekt na međunarodnoj sceni, bez kojeg se ne mogu donositi krupne globalne odluke, naglašava Izetbegović.

- Takvo pozicioniranje Turske imalo je ogroman utjecaj i na kompletan muslimanski svijet, koji ubrzano vraća samopouzdanje i afirmiše vlastite vrijednosti. Moćna i razvijena Turska, sa moćnim liderom na njenom čelu, bitan je faktor i za odnose na Balkanu, gdje predsjednik Erdogan uspijeva uspostaviti saradnju sa svim državama i narodima i na taj način doprinositi očuvanju stabilnosti i mira. Bošnjaci u Bosni i Hercegovini i na Sandžaku posebno svjedoče prijateljstvu velikog lidera Erdogana. Pomoć i podrška koju Erdogan i Republika Turska pružaju Bosni i Hercegovini i Bošnjacima je od vitalnog značaja. Mnogo bi prostora uzelo da nabrajam sve projekte u BiH koje je Turska podržala, navodi lider SDA dodajući:

- Umjesto toga, u nakrajkraćem ću reći da Recep Tayyip Erdogan ispunjava emanet rahmetli Alije Izetbegovića, jer istinski i bratski pomaže  Bošnjacima i Bosni i Hercegovini. Cijenjeni Bošnjaci, pozivam vas da izađete na izbore i podržite Recepa Tayyipa Erdogana. Jer, on treba Republici Turskoj, ali on treba i Bošnjacima i Bosni i Hercegovini, zaključuje predsjednik SDA.

komentari (0)