Izetbegović reagovao: Kosovo i Republika Srpska se ne mogu porediti

Lider SDA istakao je da se Srbija mora suočiti sa onim što je učinila te da se treba izviniti i Bosni i Hercegovini i Kosovu

BiH 24.06.2021, 11:59 24.06.2021, 12:51
Izetbegović reagovao: Kosovo i Republika Srpska se ne mogu porediti
© AA

Bakir Izetbegović, lider Stranke demokratske akcije (SDA), uputio je oštru reakciju na izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je kazao kako mu nije jasno da kosovski Albanci imaju pravo na nezavisnost dok to Republika Srpska nema. Izetbegović je u svojoj reakciji kazao kako Srbija ne može graditi politiku na genocidu i da se Kosovo i Republika Srpska ne mogu porediti.

- To su oni sami sebi uradili. Kosovo je bilo autonomna oblast, dok je Republika Srpska jedan od entiteta u BiH, zahvaljujući Ustavu koji sutra može da bude promenjen, a ne Dejtonskom mirovnom sporazumu. To dvoje se ne mogu porediti, kazao je Izetbegović.

 

Izetbegović je podsjetio da je srpska strana, predvođena Slobodanom Miloševićem i Radovanom Karadžićem, etnički očistila polovinu bh. teritorije te dodao: „Srbija je u BiH napravila logore, silovala i ubijala, porušila sve tragove postojanja dva druga naroda. Ista ta strana i režim je isto zlo napravilo i na Kosovu i u BiH. Nemaju istorijskih, moralnih, niti pravnih činjenica na koje mogu da se pozovu i da izjednače prava Srba u BiH i prava Albanaca na Kosovu“.

Lider SDA istakao je da se Srbija mora suočiti sa onim što je učinila te da se treba izviniti i Bosni i Hercegovini i Kosovu.

komentari (0)