Izetbegović u Kozarcu: Genocid se nije desio samo u Srebrenici

BiH 20.07.2022, 14:37 21.07.2022, 16:09
Izetbegović u Kozarcu: Genocid se nije desio samo u Srebrenici
© Facebook

Genocid se nije desio samo u Srebrenici, rekao je predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović nakon kolektivne dženaze koja je klanjana danas za 16 žrtava u Memorijalnom centru Kamičani u Kozarcu kod Prijedora.

Istakao je da je iz ovoga kraja 50.000 Bošnjaka otjerano, a samo je hiljadu dočekalo kraj rata.

"Dakle, cilj je bio etničko čišćenje i genocid je užasno lice pokazao upravo ovdje - napadi na žene, na djecu, na starce", izjavio je Izetbegović, piše AA.

Prema njegovim riječima, genocid se nije ponovio samo u ovome ratu jer je i u Drugom svjetskom ratu i svaki put kad je bila kriza, kada nije bilo jake države, kada je bio rat, nažalost, dio naših komšija se digao na Bošnjake.

"I to treba kazati, ne treba se ustručavati. Dio naših komšija su zlikovci i svaki put kad mogu, oni će to ponoviti", istakao je Izetbegović.

Naglasio je da u ovome kraju, ali i u Podrinju nema porodice koja ne pamti da im je komšija napravio zlo.

"Jedini način da se takve stvari zaustave, da se više nikada ne ponove, jeste biti snažan, moći to zaustaviti. Ne treba se ni u šta drugo uzdati nego u vlastitu snagu i u snagu asocijacija unutar kojih treba da bude snažna država Bosna i Hercegovina. Dakle, država koja će da suzi prostor zlikovcima koji će, nažalost, vjerovatno do sudnjeg dana biti tu oko nas", dodao je Izetbegović.

komentari (0)