Izetbegović: "Učinit ćemo sve što je u našoj moći da olakšamo i pomognemo nastradalima i općenito bratskom turskom narodu"

Dodao je kako je od prvog dana zemljotresa bio u kontaktu s Turkiye preko kabineta predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, kao i ambasadora Girgina

BiH 09.02.2023, 12:02
Izetbegović: "Učinit ćemo sve što je u našoj moći da olakšamo i pomognemo nastradalima i općenito bratskom turskom narodu"
© AA

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović upisao se danas u Knjigu žalosti u ambasadi Republike Turkiye u Sarajevu, povodom razornih zemljotresa u kojima je stradao ogroman broj ljudi. 

Izetbegović se sastao s turskim ambasadorom u Bosni i Hercegovini Sadikom Baburom Girginom, kojem je izrazio saučešće i solidarnost. Girgin je Izetbegovića informisao o posljednjem stanju u vezi s akcijama spašavanja u regijama razorenim zemljotresom.

„Pogođeni smo zaista s onim što je zadesilo bratski turski narod. To je najteži zemljotres u posljednjih 100 godina. Žrtve se tek prebrajaju. Nažalost, bojim se da će biti veliki brojevi. Još uvijek, nadam se, ima onih koji se mogu spasiti. Naše ekipe su na terenu, naše ekipe ljekara danas kreću prema Turskoj. Učinit ćemo sve što je u našoj moći da olakšamo i pomognemo nastradalima i općenito bratskom turskom narodu“, rekao je Izetbegović.

Dodao je kako je od prvog dana zemljotresa bio u kontaktu s Turkiye preko kabineta predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, kao i ambasadora Girgina, javlja AA. 

Osim Izetbegovića, u Knjigu žalosti u ambasadi Turkiye upisali su se i ambasadori Malezije, Italije, Slovenije, Švedske i Holandije.

U razornom zemljotresu koji je pogodio jug Turkiye poginulo je najmanje 14.014 osoba, a povrijeđeno 63.794.

komentari (0)