Izvještaj UN-a: Skoro polovina mladih u Bosni i Hercegovini želi napustiti zemlju

U izvještaju se navodi da više od 70 posto mladih smatra da je bosanskohercegovačko društvo sistemski korumpirano i da državne institucije ne mare za mladima

BiH 17.11.2021, 11:41
Izvještaj UN-a: Skoro polovina mladih u Bosni i Hercegovini želi napustiti zemlju

Ujedinjene nacije objavili su izvještaj koji otkriva da polovina mladih u Bosni i Hercegovini žele emigrirati u drugu zemlju, a da se nikada ne vrate.

Istraživanje je proveo UNFPA na pet hiljada mladih od kojih je 47 posto učesnika istaklo da želi emigrirati u drugu zemlju, dok je njih 24 odsto istaklo da želi napustiti zemlju i nikada se ne vratiti u BiH.

Ističući da se vanjske migracije započete u Bosni i Hercegovini tokom ratnog perioda i danas nastavljaju iz ekonomskih razloga, konstatovano je da migracije negativno utiču na društvenu strukturu, ekonomiju i razvoj.

Ističući da se u narednih 12 mjeseci očekuje da od 22.300 do 23.700 ljudi starosti između 18 i 29 godina napusti zemlju privremeno ili trajno.  U izvještaju se navodi da su najveći razlozi migracija ekonomska očekivanja, životni standard i kvalitet života. U izvještaju se, također, ističe da mladi nemaju povjerenja u vladine institucije.

U izvještaju se navodi da više od 70 posto mladih smatra da je bosanskohercegovačko društvo sistemski korumpirano i da državne institucije ne mare za mladima.

Izvještaj poziva Bosnu i Hercegovinu na reformu javnog sektora i utvrđivanje politika koje će olakšati tranziciju mladih iz školskog u poslovni život, te se navodi da je potrebno ponovo uspostaviti povjerenje mladih.

komentari (0)