Kajganić: Debevec i Mehmedagić terete se da su nezakonito prisluškivali sudije Suda BiH i zaposlene u Tužilaštvu BiH

Lišena je slobode i advokatica Vasvija Vidović, koja je iz prostorija SIPA-e pokušala da iznese skriveni telefon osumnjičenog

BiH 19.12.2023, 14:03 20.12.2023, 14:17
Kajganić: Debevec i Mehmedagić terete se da su nezakonito prisluškivali sudije Suda BiH i zaposlene u Tužilaštvu BiH
© AA

Ranko Debevec, predsjednik Suda Bosne i Hercegovine, i Osman Mehmedagić, bivši direktor Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH, terete se da su nezakonito prisluškivali sudije Suda BiH i zaposlene u Tužilaštvu BiH koji su radili na istragama u određenim predmetima Tužilaštva i Suda BiH, izjavio je danas glavni državni tužilac Milanko Kajganić. 

Kajganić se javnosti obratio u Tužilaštvu BiH nakon jučerašnje akcije Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), sprovedene pod nalogom Tužilaštva BiH u kojoj su lišeni slobode Debevec i Mehmedagić.

Kajganić je rekao da su prikupljeni dokazi da su dvojica osumnjičenih koji su lišeni slobode počinili krivična djela zloupotrebe službenog položaja, iz Krivičnog zakona BiH.

Kazao je da se radi o periodu 2020. godine, a da su prisluškivani radili na više predmeta u fazi istrage, koji se odnose na Odjel za organizovani kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, dok su prisluškivane sudije za prethodni postupak.

"Istraga je otvorena na osnovu informacija koje su došle u Tužilaštvo BiH iz raznih izvora", pojasnio je Kajganić.

Rekao je da će osumnjičeni biti predati Tužilaštvu BiH u narednih nekoliko sati, piše AA. 

"Za sada nemamo dokaza da su navedene nezakonitosti vršene prema određenim političkim ličnostima, partijama ili bilo kojim drugim fizičkim licima u BiH. Provjerićemo sve te informacije", naglasio je Kajganić.

Dodao je da su već zapečaćene određene prostorije u Sudu BiH koje će biti pretresene i nakon analize svih dokaza znaće se u kom smjeru će istraga dalje da teče.

"Osnovi sumnje su već potvrđeni činjenicom da nam je sudija za prethodni postupak već izdao naredbe za pretrese koji su već provedeni, pojedini pretresi nepokretnih i pokretnih stvari osumnjičenih i drugih lica", rekao je glavni državni tužilac.

Kajganić je potvrdio da je lišena slobode advokatica Vasvija Vidović zbog postojanja osnova sumnje da je počinila krivično djelo "sprečavanje dokazivanja". Odgovarajući na pitanja novinara pojasnio je da je Vidović juče pokušala da iznese iz prostorija SIPA-e telefon skriven kod osumnjičenog.

"Lica lišena slobode će danas u poslijepodnevnim časovima biti predata postupajućem tužiocu Tužilaštva BiH koji će nakon ispitivanja odlučiti o daljim koracima na osnovu stanja spisa i prikupljenih dokaza. Tužilac će najverovatnije podnijeti prijedlog za određivanje pritvora do mjesec dana za sve osumnjičene", kazao je Kajagnić.

Odgovarajući na pitanja novinara Kajganić je rekao da ovaj slučaj ni na koji načina nije povezan s predmetom Milorada Dodika, predsjednika bh. entiteta Republika Srpska i da nema političke pozadine.

"Sazvao sam konferenciju da bi javnost upoznao o aktivnostima koje je Tužilaštvo BiH preduzelo tokom jučerašnjeg dana, noći i koje se odvijaju i tokom dana kako bismo pokazali da se beskompromisno borimo protiv svih vrsta kriminala, bez obzira ko počinio koje krivično djelo, ko koju funkciju obavljao u BiH", istakao je Kajganić.

komentari (0)